Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodelila je Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 21.09.2020. na svečanosti priredjenoj u Narodnom pozorištu Povelju za trajni doprinos kulturi – očuvanju i prezentaciji beogradskog nasledja. U ime Zavoda nagradu je primila direktor Olivera Vučković. Nagrade su uručili Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Beograda i članovi žirija prof. dr Zoran Avramović, predsednik i Bratislav Petković.

Iako je priznanje trebalo da bude uručeno u martu, zbog poznate epidemiološke situacije odloženo je za jesen, i u ruke Zavoda stiglo u pravom trenutku, simbolično na slavu Malu Gospojinu.

U obrazloženju nagrade stoji da Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ove godine slavi veliki jubilej 60 godina rada i aktivnog učestvovanja u očuvanju arhitektonskog lika prestonice grada Beograda. Na području grada Beograda, na 17 opština, od osnivanja Zavoda 1960. godine do danas, utvrdjeno je ukupno 435 nepokretnih kulturnih dobara od toga 392 spomenika kulture, 13 prostorno kulturno-istorijskih celina, 22 arheološka nalazišta i 8 znamenitih mesta. U poslednje tri godine, Zavod je uradio niz projekata, po kojima su izvedeni radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika “Pobednik”, Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Malog i Velikog stepeništa u parku Kalemegdan, Česme Mehmed paše Sokolovića i Damad Ali pašinog turbeta na Beogradskoj tvrdjavi. Na osnovu projekata Zavoda, izvedeni su radovi na projektu rekonstrukcije tvrdjave u Zemunu, rekonstrukcije fasade Zgrade glavne železničke stanice, a trenutno se izvode radovi na Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari.

Stručnjaci Zavoda, aktivno učestvuju u estetskom i funkcionalnom oblikovanju grada, kroz konzervatorski nadzor nad izvodjenjem radova na fasadama i uličnim zastorima na Kosančićevom vencu, Skadarliji, Trgu Republike, užem jezgru Beograda i Zemuna. I rekonstrukcija dva muzeja, Narodnog i Savremene umetnosti, kao i niza objekata koji su pojedinačni spomenici ili imaju spomeničku vrednost u okviru celina, nije prošla bez budnog oka konzervatorskog nadzora Zavoda.

U okviru prezentacije kulturnog nasledja Beograda, Zavod izdaje časopis Nasledje, jedan od najeminentnijih časopisa iz oblasti zaštite kulturnih dobara, kao i pojedinačne kataloge o spomenicima kulture, zbornik radova naučno stručne konferencije o nepokretnom kulturnom nasledju i „Mape beogradskih opština sa prikazom nepokretnog kulturnog nasledja“ svih 17 beogradskih opština.

Beogradski Zavod prepoznao je značaj edukacija mladih o spomeničkom nasledju grada, te tako već godinama realizuje dva programa: Nasledje za decu, namenjeno osnovcima i Beo kul gradska tura namenjena srednjoškolcima, kao i android aplikaciju Beograd znam da čuvam.

Zavod je u poslednje tri godine realizovao niz izložbi koje su širu javnost upoznali sa spomeničkim nasledjem: Secesija u starom jezgru Zemuna, Crkvena porta u Vraniću, Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice, Ratni foto-reporter Rista Marjanović, Spomenik zahvalnosti Francuskoj – Obnova, Kafane i mehane Beograda, Nikola Nestorović-portret jedne epohe, Narodni muzej, Akvareli Milana Zlokovića.