Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda danas proslavlja krsnu slavu Malu Gospojinu, praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice. Svima koji slave srećan praznik Mala Gospojina.
Tim povodom danas vam predstavljamo upravo crkvu posvećenu ovom prazniku.
Crkva rođenja Bogorodice sa Boračkim grobljem u Velikoj Moštanici je podignuta 1858. godine (osvećena 1859) na mestu starije crkve. Koncipirana je kao jednobrodna građevina sa velikom polukružnom apsidom (širine iste kao naos), dve bočne polukružne pevnice i zvonikom iznad priprate na zapadnoj strani. Sagrađena sredinom XIX veka u duhu tradicije srpske sakralne arhitekture, predstavlja značajan spomenik razvoja graditeljstva svog vremena i sredine u kojoj je nastala.
Ktitor ove crkve, između ostalih priloženika, bio je i poznati srpski zadužbinar i dobrotvor, Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878).
U crkvi se čuvaju retka dela slikarstva, zlatarstva, kao i knjiško-arhivski predmeti nastali u prvoj polovini i sredinom XIX veka. Među njima su dela poznatih srpskih slikara, Georgija Bakalovića, Dimitrija Posnikovića, Nikole Markovića, Ilije Petrovića i Simeona Tanasijevića, kao i ikone srpskih zografa iz prve polovine XIX veka, čija su ostvarenja od značaja za proučavanje razvoja umetnosti Srbije.
Nadgrobni spomenici u porti crkve (ukupno 128) poznati su u selu pod nazivom Boračko groblje. Posvećeni su žiteljima naselja i okoline, poginulim ili umrlim u ratovima 1876-1878, 1883-1885, Balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu. U nizu nekropola u seoskim portama na području Beograd, Boračko groblje predstavlja jedinstvenu spomeničku celinu memorijalnog karaktera i istovremeno svedočanstvo o žrtvama ovoga kraja u minulim ratovima.
Crkva rođenja Bogorodice sa Boračkim grobljem u Velikoj Moštanici utvrđena je za kulturno dobro 1983. godine.