Kao deo procesa radova na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrdjavi u četvrtak 10.10.2019. godine predvidjeno je spuštanje bronzane figure i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na restauraciju. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će akreditovati novinare koji će imati priliku da sa predhodno odredjenog mesta snimaju sam proces skidanja skulpture od 11 sati.

Gradjani će imati priliku da ceo dogadjaj prate putem live prenosa na Facebook stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Svi zainteresovani posetioci će u periodu od 13-15 časova imati mogućnost da na Carigradskom drumu, (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice) pogledaju izbliza Pobednika.

Gornji grad Beogradske tvrdjave će biti zatvoren za posetioce 10.oktobra u periodu od ponoći do 13.00 časova.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrdjen je za kulturno dobro 1992. godine (Službeni list grada Beograda br. 26/92). Takodje, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrdjava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Odluka o utvrdjivanju „Sl. glasnik SRS“ br. 14/79).

Akreditacija za medije sa uputstvima je dostupna na zvaničnoj internet strani Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Preuzmite zahtev za akreditaciju