Radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrdjavi izazvali su veliku pažnju javnosti, a najznačajniji korak u ovoj fazi radova, svakako predstavlja spuštanje bronzane figure, kao neminovan deo procesa restauracije, i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na popravku. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tim povodom osmislio niz koraka kojim bi čitava zainteresovana javnost bila uključena, čime bi se ostvarila potpuna transparentnost postupka. Najpre je otvoren twitter nalog @pobednikSK na kome Zavod redovno izveštava o planiranim i izvedenim koracima, potom je za dan demontaže skulpture predvidjen live prenos na Facebook stranici Zavoda.

IMG_2037 IMG_2035

Demontaža bronzane skulpture predvidjena je za 10. oktobar 2019. godine. Po demontaži i postavljanju skulpture na odgovarajuće vozilo, zainteresovani sugradjani će na Carigradskom drumu imati prilike da se „oči u oči“ upoznaju sa Pobednikom, da izbliza vide njegova oštećenja, što je svakako izvanredan istorijski dogadjaj, kao i sama restauracija nakon više od devet decenija.

image0 2

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrdjen je za kulturno dobro 1992. godine (Službeni list grada Beograda br. 26/92). Takodje, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrdjava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Odluka o utvrdjivanju „Sl. glasnik SRS“ br. 14/79).

Tačnu satnicu demontaže bronzane skulpture i detalje o akreditaciji dostavićemo u narednom saopštenju.