Medjunarodni dan Holokausta svet obeležava 27. januara u znak sećanja na 27. januar 1945. godine kada su savezničke snage oslobodile logor Aušvic, jedno od mesta najstrašnijih stradanja u istoriji čovečanstva. Tim povodom potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković u prisustvu visokih predstavnika države Srbije i diplomatskog kora obišla je obnovljeni objekat Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta i upoznala se sa završetkom radova na ovom centralnom paviljonu, prvom u procesu obnove koji je rekonstruisan, saniran i adaptiran prema projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u saradnji i uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, Memorijalnog centra Staro sajmište i sekretarijata i institucija Grada Beograda.

Radovi su realizovani kroz dve faze prema projektnoj dokumentaciji (Idejno rešenje, Idejni projekat i Projekat za izvodjenje radova na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji Centralne kule) koju je uradio Zavod. Prva faza je obuhvatila statičku sanaciju oštećenog i devastiranog objekta, posebno samog tornja, vraćanje objekta u gabarit i volumen iz vremena izgradnje i rekonstrukciju fasada po ugledu na autentični izgled. Izuzetno loše stanje završnih segmenata i gubitak konstruktivne nosivosti pojedinih elemenata, uzrokovanih dugogodišnjim propadanjem zahtevali su njihovu demontažu i izradu novih betonskih rešetki koje čine strukturu tornja, identičnih dimenzija kako bi se sačuvao izvorni izgled objekta. Sanirana je temeljna zona kojom je povezano centralno jezgro sa drugim delovima objekta. Ojačani su fasadni zidovi i izvedena je betonska krovna tavanica. Dogradnjom srušenih delova objekat je vraćen u izvorni volumen i formirani su arhitektonski elementi koji predstavljaju oblikovne karakteristike arhitekture konstruktivizma i medjuratne moderne, posebno u zoni prizemlja i podnožja tornja. Ojačano je središnje jezgro za potrebe ugradnje lifta koji povezuje prizemlje, sprat i krovne terase – vidikovce. Rekonstruisani su uklonjeni aneksi, a celokupan prostor povezan u jedinstvenu funkcionalnu celinu. Na osnovu podataka dobijenih detaljnom analizom istorijske fotodokumentacije rekonstruisane su ulazne zone sa portalima izradjenim po ugledu na originalne.

Centralna kula nakon završenih radova

Završetak ovih radova omogućio je nastavak i realizaciju druge faze u okviru koje je adaptiran unutrašnji prostor i izveden enterijer za buduću namenu Centralne kule, centralni izložbeni prostor u okviru Memorijalnog centra Staro sajmište, koji će postavkom predstaviti sve istorijske faze Starog sajmišta – od prvog beogradskog sajma, preko logora, vremena izgradnje Novog Beograda, umetničke kolonije, sve do današnjih dana. Objekat je opremljen najsavremenijim instalacionim sistemima neophodnim za funkcionisanje izložbene namene sa pratećim sadržajima. Radove na obnovi objekata pratio je Zavod kroz projektantski i konzervatorski nadzor arhitekte Aleksandre Šević.

Centralna kula pre započetih radova

Misija Zavoda na prostoru Memorijalnog centra Staro sajmište se nastavlja kroz praćenje sprovodjenja mera zaštite ne samo na Centralnoj kuli već i drugim paviljonima, ali i daljem radu na izradi projektne dokumentacije za obnovu Italijanskog paviljona kojom je predvidjeno vraćanje autentičnog izgleda još jednom objektu koji predstavlja integralni deo spomenika kulture „Staro sajmište – Logor Gestapoa“, a koji je utvrdjen za spomenik kulture 1987. godine.