Krsna slava Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je veliki srpski pravoslavni praznik Mala Gospojina koja proslavlja Rodjenje presvete Bogorodice. Jedan je od velikih crkvenih praznika i u nizu Bogorodičinih praznika koji obeležavaju dogadjaje iz Bogorodičinog života, u kalendaru je nepokretan i obeležen je crvenim slovom.

Juče smo u krugu zaposlenih i uvaženih i dragih gostiju obeležili praznik kojim se slavi dolazak na svet Presvete Bogorodice, praznik koji su posebno uvažavale žene. Mala Gospojina slavi sećanje na dan kada je u Nazaretu rodjena Presveta Bogorodica Marija, u domu već starijih roditelja Joakima i Ane, koji su se neprestano molili Bogu da im podari dete. Ani se javio Andjeo Božji i rekao da će uskoro postati majka, a kada je rodila kćer, zavetovala se da će ona služiti Gospodu. Po predanju, kada je Marija bila mlada devojka arhangel Gavrilo joj je najavio vest da će roditi Sina Božjeg.

Predstava Rodjenja Presvete Bogorodice deo je osnovnog slikanog programa svih pravoslavnih crkava i čest je motiv na ikonama, a u narodu je oduvek bio ispraćen kroz brojne običaje i imao simboličnu vezu sa ženama, majkama i decom, radjanjem, venčanjima koja su počinjala od jeseni, ali je bio povezan i sa plodnošću useva, jer su praznikom najavljivani oranje i jesenja setva. Izmedju Velike i Male Gospojine stari narodni običaj je da žene beru razne lekovite trave, pripremajući ih za lečenje tokom cele godine.