U subotu 16. septembra Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru obeležavanja Dana evropske baštine 2023. organizovao obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetog Djordja u Popoviću, Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama, kao i kompleksa manastira Kastaljan. Obilazak kosmajskih crkava su vodile stručne saradnice Zavoda, istoričarke umetnosti Hajna Tucić i Irena Sretenović, koje su osim pomenutih crkava upoznale posetioce sa ostalim svetinjama u oblasti Kosmaja, kao i ostalim spomenicima kulture na opštini Sopot.

Crkve u kosmajskom kraju, koje su uglavnom podignute na mestu starijih bogomolja, stilski su očuvale tragove srednjovekovne arhitekture, ali pripadaju i periodu kneza Miloša Obrenovića, a pojedine su oblikovane u srpsko-vizantijskom stilu i istoricističkom stilu sa neobaroknim elementima. U crkvama u Popoviću i u Nemenikućama, koje se nalaze u proceduri utvrdjivanja za kulturno dobro, očuvani su posebno vredni rezbareni ikonostasi, delo slikarsko i rezbarsko delo Milije Markovića. O dugoj i bogatoj istoriji ovih crkava svedoče stari nadgrobnici iz 19. i prve polovine 20. veka u blizini crkava, kao i predmeti u  crkvenim riznicama, očuvane stare ikone, štampane knjige i bogoslužbeni predmeti, Manastir Kastaljan koji je utvrdjeno kulturno dobro, jedan od najstarijih primera srpske srednjovekovne arhitekturena teritoriji Beograda, očuvan je u ostacima. Gradjen u 14. i 15. veku sa crkvom posvećenom Svetom Djordju.

Crkva u Popoviću

Crkva u Nemenikućama

Manastir Kastaljan

Podršku Zavodu u organizaciji ovog obilaska pružio je Sektor za turizam Sekretarijata za privredu, kao i Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda u saradnji sa GSP Beograd, koji su obezbedili autobuski prevoz.