U petak 17. septembra 2021. godine, stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, povele su zainteresovano gradjanstvo u šetnju Ulicom kneza Miloša. Šetnja je organizovana u okviru manifestacije Dani evropske baštine i prati izložbu „Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša“ koja će do kraja godine biti postavljena u svečanoj sali Zavoda.

Tokom šetnje stručne saradnice su upoznale publiku sa istorijatom ulice, od njenog osnivanja u vreme kneza Miloša Obrenovića 30-tih godina 19. veka, pa sve do današnjih dana. Akcenat je stavljen na 12 spomenika kulture koji se nalaze u ovoj ulici. Oni su predstavljeni u okviru istorijskog, društvenog, kulturnog, privrednog, ideološkog, političkog i svakog drugog konteksta iz kojih su ove kuće izronile i ostale sačuvane do danas. Publika je imala prilike da čuje anegdote iz života naših vladara i o uticaju privatnih dogadjaja na njihove političke odluke. Pažljivo su ukazale i kakav su odjek te političke odluke imale u arhitekturi Beograda. Skrenule su pažnju na uticaj razvoja bankarskog sektora na ambijent prestonice kao i na prestižni karakter koji ulica ima tokom gotovo 200 godina postojanja.

Autorke su govorile o stilovima koji se danas prepoznaju u graditeljskom fondu uličnog poteza, o izgubljenim objektima, kao i o značaju daljeg očuvanja ulice u savremenoj slici grada.

Ova stručna šetnja koja je trajala gotovo 3 sata obezbedila je i novu saradnju Zavoda sa potomcima nekadašnjih vlasnika stambenih vila koji su ponudili da dokumentaciju iz ličnih arhiva stave na raspolaganje našoj instituciji. Publika je imala prilike da čuje i iskustva i doživljaje onih koji su nekada živeli u spomenicima kulture najlepšeg beogradskog bulevara.

fotografija Miloš Jurišić