Krsna slava Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je veliki srpski pravoslavni praznik Mala Gospojina koja proslavlja Rođenje presvete Bogorodice. Jedan je od velikih crkvenih praznika i u nizu Bogorodičinih praznika koji obeležavaju događaje iz Bogorodičinog života, u kalendaru je nepokretan i obeležen je crvenim slovom.

Danas se slavi sećanje na dan kada je u Nazaretu rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu već starijih roditelja Joakima i Ane, koji su se neprestano molili Bogu da im podari dete. Ani se javio Anđeo Božji i rekao da će uskoro postati majka, a kada je rodila kćer, zavetovala se da će ona služiti Gospodu. Po predanju, kada je Marija bila mlada devojka arhangel Gavrilo joj je najavio vest da će roditi Sina Božjeg.

S obzirom da proslavlja Bogorodicu, praznik je oduvek kroz brojne narodne običaje imao simboličnu vezu sa ženama, majkama i decom, rađanjem, venčanjima koja su počinjala od jeseni, ali je bio povezan i sa plodnošću useva, jer su praznikom najavljivani oranje i jesenja setva. Između Velike i Male Gospojine stari narodni običaj je da žene beru razne lekovite trave, pripremajući ih za lečenje tokom cele godine.

Predstava Rođenja Presvete Bogorodice deo je osnovnog slikanog programa svih pravoslavnih crkava i čest je motiv na ikonama.