U utorak 20. septembra 2022. godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obeleženo je dvadeset godina manifestacije Dani evropske baštine u Beogradu. To je bila prilika da sena poseban način odužimo našoj nedavno preminuloj koleginici, istoričarki umetnosti Gordani Gordić, koja je bila pionir prezentacije i popularizacije kulturnih dobara i od samog početka aktivni učesnik ove manifestacije.

U razgovoru su učestvovale Nada Radosavljević Zec, iz Sekretarijata za privredu koordinator manifestacije Dani evropske baštine, istoričarka umetnosti Vera Pavlović Lončaski i fotograf Snežana Negovanović, viši snimatelj slike, bliske saradnice Gordane Gordić. Moderator je bila istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara, viši konzervator.

Nakon razgovora direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je dodelila zahvalnice dugogodišnjim bliskim saradnicima Zavoda povodom šest decenija rada naše kuće.

Gosti su imali priliku da u sali Zavoda pogledaju izložbu „Groblja i nadgrobni spomenici Beograda“ koju su priredile stručne saradnice etnolozi Ana Sibinović i Andjelija Milašinović povodom konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope, kao i film Radio televizije Srbija posvećen Gordani Gordić, autorke Bojane Andrić.