Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se juče sa delegacijom Medjunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), na čelu sa Džordžom Santerom. Tom prilikom  je naglasila da je Narodna skupština Republike Srbije donela važan Zakon o memorijalnom centru „Staro sajmište“, što je bila osnova da se pristupi izgradnji ovog memorijalnog centra. Santer je pozdravio aktivnosti rukovodstva Republike Srbije u zajedničkom cilju da se sačuva sećanje na Holokaust i prenese mladjim generacijama kako bi se sačuvalo kolektivno sećanje. Sastanku je prisustvovala i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasledje i digitalizaciju i Stanko Blagojević, pomoćnik ministra za medjunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture.

fotografija – Ministarstvo kulture i informisanja RS

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je tom prilikom predstavila tok i plan razvoja projekta obnove centralne kule i italijanskog paviljona kompleksa Starog sajmišta u skladu sa originalnim izgledom, koji će imati izložbeni prostor, kao i prostor za edukativni sadržaj. Takodje, direktorka Zavoda je skrenula pažnju na spomeničke vrednosti ovog kompleksa. Staro sajmište – Logor Gestapoa utvrdjeno je za kulturno dobro – spomenik kulture 1987. godine.

1937. godina

V. d. direktora Memorijalni centar „Staro sajmište“ Krinka Vidaković Petrov prezentovala je istoriju prvog beogradskog sajma od njegovog osnivanja do danas sa posebnim osvrtom na period Drugog svetskog rata kada su svi izložbeni paviljoni bili pretvoreni u zloglasni koncentracioni logor. Logor je maja 1944. godine predat vlastima NDH, a jula 1944. godine prestao je da postoji. Savezničkim bombardovanjem aprila 1944. godine logor je teško oštećen i stradao. Danas su na prostoru nekadašnjeg logora sačuvani centralna kula, turski, italijanski, čehoslovački, madjarski i paviljon Zadužbine Nikole Spasić.