U četvrtak 16.12.2021. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu održana je prezentacija projektnog zadatka-radionice sa projektantima za Idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje proširenja Elektrotehničkog fakulteta sa zajedničkim sadržajima tehničkih fakulteta.

Nakon uvodnih obraćanja moderatora dr Djordja Mojovića, prof. dr Mila Tomaševića, dekana ETF, dr Aleksandra Jovića, pomoćnika ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i Hubert Varsman, zamenika vodje tima IPF7 konzorcijuma, prisutnima je predstavljen konkursni zadatak. Arhitekta Zorica Savičić, konsultant Ministarstva prosvete, angažovana od strane CEB banke za pripremu projektnog zadatka predstavila je projektni zadatak i koncept projekta. Emil Dimitrov iz Urbanističkog zavoda Beograda govorio je o urbanističkim i planskim uslovima za novu izgradnju – u okviru aktuelnih izmena i dopuna Plana generalne regulacije.

Pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dr Marina Pavlović istakla je značaj prostorno kulturno-istorijske celine „Tašmajdan sa Univerzitetskom centrom u Beogradu“ koja je utvrdjena za kulturno dobro. Predstavivši istorijski i urbanistički razvoj predmetne lokacije ukazala je na neophodnost zaokruživanja originalno planiranog koncepta Univerzitetskog centra.

Martin Elezović ispred Saveta zelene gradnje Srbije je govorio o aspektima zelene gradnje. Vidan Danković iz Udruženja za reviziju pristupačnosti objasnio je aspekte pristupačnosti novih objekata i odnos sa postojećim zgradama. Zoran Stojanović, specijalni savetnik za 3D vizuelizaciju geoprostornih podataka je predstavio topografski snimak izradjen metodom HH i prikaz korišćenja aplikacija i softverskih rešenja za projektovanje u 3D ili 2D alatima.

Nakon izlaganja projektanti su imali priliku da postave pitanja izlagačima i dobiju dodatna objašnjenja i smernice.