U četvrtak 06.04.2023. godine, na 125-u godišnjicu od rodjenja arhitekte Milana Zlokovića i u čast ovo velikog umetnika, otvorena je jedinstvena dvojna izložba „Arhitekt Milan Zloković i fotografija: beogradske realizacije od 1924. do 1941. godine“. Izložba je nastala kao rezultat saradnje Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Fondacije Milan Zloković i Ustanove kulture „Parobrod“.

Izložba u svečanoj sali Zavoda odnosi se s jedne na one objekte iz opusa arhitekte Zlokovića koji su proglašeni za spomenike kulture, a s druge na njegovu arhitektonsku filozofiju i preispitivanje odnosa funkcije i forme u modernoj arhitekturi. Stoga ova izložba, sa citatima arhitekte, nosi i podnaslov – Ideja i misao. Na otvaranju, koje je pratio muzički program učenica srednje muzičke škole „Stanković“, govorili su v.d. Zavoda Olivera Vučković, arhitekta Djordje Mojović – upravnik fondacije i unuk arhitekte Zlokovića, autorka izložbe Ksenija Ćirić, istoričarka umetnosti i član Gradskog veća Vuk Mirčetić, koji je izložbu i svečano otvorio.

Segment izložbe u Ustanovi kulture „Parobrod“ kao glavnu temu ima fotografije objekata arhitekte Zlokovića, ali upravo onih proizašlih iz njegovog objekata. Autentičnim materijalom bogatu izložbu otvorili su direktorka „Parobroda“, istoričarka umetnosti Marija Pavlović, Bojana Ibrajter Gazibara, rukovodilac odeljenja za istraživanje, valorizaciju i doklumentaciju Zavoda i urednik kataloga, autor izložbe dr arhitekta Nebojša Antešević i ćerka arhitekte Zlokovića, dr arhitekta Milica Mojović.

Velika posećenost na obe lokacije, kako gradjanstva, poznavalaca i ljubitelja arhitekture, tako i stručnih autoriteta, govori o sve prisutnijoj svesti o očuvanju kulturnog nasledja u savremenoj slici grada.

Izložba u „Parobrodu“ biće otvorena do 23.04.2023. godine, dok će izložba u Zavodu biti otvorena do jeseni.