Povodom obeležavanja jubileja „125 godina od rodjenja arhitekte Milana Zlokovića“, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Fondacijom Milan Zloković priredio je izložbu pod nazivom „Arhitekt Milan Zloković i fotografija: beogradske realizacije od 1924. do 1941. godine / Ideja i misao“. Izložba predstavlja segment šire prezentacije čiji je drugi deo takodje izložbenog karaktera, ali sa čvrstim fokusom na stvaralaštvo Milana Zlokovića u oblasti fotografije. Autorka izložbe je Ksenija Ćirić, istoričar umetnosti i viši konzervator Zavoda, dok je autor druge postavke, koja će biti priredjena u Ustanovi kulture „Parobrod“, dr Nebojša Antešević, arhitekta. Jedinstvena ideja o dve izložbene celine sa zajedničkim imeniteljem predstavlja istovremeno dobar primer medjuinstitucionalne saradnje državnih institucija i fondacije. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Ustanova kulture „Parobrod“ i Fondacija Milan Zloković potvrdili su na ovom zadatku snažne veze izmedju beogradskih ustanova kulture.

Panoi sa prikazima sedam objekata iz opusa arhitekte Milana Zlokovića koji su proglašeni za spomenik kulture, biće postavljeni tokom aprila meseca u svečanoj sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Izložba će na taj način predstavljati i segment tradicionalne manifestacije „Dani Beograda“ koja će se, kao i do sada, održati u periodu od 16. do 19. aprila.

Na panoima će biti predstavljeni istorijski crteži, kao i stare i nove fotografije jednog rentijerskog objekta, više privatnih stambenih vila medju kojima je i ona koju je autor projektovao kao svoju porodičnu kuću, zgrada Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj ulici i poslovna zgrada Fiata na Autokomandi. Istovremeno, na panoima će se naći i citati arhitekte Zlokovića koji se tiču pre svega njegovog razmišljanja na temu moderne estetike i njenog mesta u savremenim arhitektonskim i društvenim tokovima.

Arhitekta Milan Zloković (Trst 1898 – Beograd 1965) nakon diplomiranja na Tehničkom fakultetu u Beogradu 1921. godine, kao stipendista francuske vlade, a potom i Ministarstva prosvete Kraljevine SHS, usavršavao se dve godine u Parizu na školi ÉcoleNationaleSupérieuredesBeaux-Arts, a zatim i na EcolePratiquedesHautes Etudes, kod Gabrijela Mijea. Na Beogradskom univerzitetu je od 1923. godine bio asistent na katedri za projektovanje javnih gradjevina. Kao jedan od osnivača Grupe arhitekata modernog pravca 1928. godine, koji je projektovao i realizovao remek dela moderne arhitekture, pripada krugu ličnosti ključnih za prodor modernog graditeljskog diskursa u Beogradu i Srbiji. U periodu od 1952-54. godine je bio dekan Arhitektonskog fakulteta. Dobitnik je Sedmojulske nagrade Republike Srbije za životno delo 1963. godine.

Izložbu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će svečano otvoriti Nataša Mihailović Vacić, sekretar za kulturu u četvrtak 06. aprila 2023. godine u 14 časova.