U utorak 04.04.2023. godine, Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i viši stručni saradnici – istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ksenija Ćirić, posetile su jednu od najstarijih beogradskih škola, Zemunsku gimnaziju. Kao domaćini dočekali su nas direktor Miloš Bjelanović sa svojim saradnicima profesorkom Valentinom Vukmirović Stefanović, sekretarom gimnazije Draganom Morarom i naravno djacima.

Cilj posete bio je upoznavanje sa delatnošću Zavoda, predstavljanje projekta Beo Kul Gradska Tura i kao kruna, prezentacija Starog jezgra Zemuna i njegovih najznačajnijih spomenika kulture. U dinamičnom izlaganju koje je podrazumevalo i razgovor i diskusiju sa učenicima gimnazije, sami djaci su pokazali zavidno znanje o nepokretnom kulturnom nasledju opštine na kojoj uče. Sprtina kuća, Zemunska tvrdjava, kontumac sa kapelama, multikonfesionalnost, kuća porodice Karamata, Dom vazduhoplovstva, bili su neki od motiva koji su naše zemunce podsetili na posebnu kulturnu, istorijsku, arhitektonsku, urbanističku, estetsku, memorijalnu i drugu vrednost koju nosi ova prostorna celine od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Podsetili smo učenike i na uspešnu saradnju Zemunske gimnazije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na obnovi ovog znamenitog zemunskog zdanja.

Uživali smo u gostovanju i možemo samo da budemo ponosni na naše djake.