U sredu 18.10.2023. godine stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture, istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ksenija Ćirić predstavile su u Zemunskoj gimnaziji projekat Zavoda Beo Kul Gradska Tura, koji se već jedanaestu godina zaredom realizuje u saradnji sa beogradskim srednjim školama.

Ovim predavanjem, nakon deset godina, započeta je nova faza projekta sa temom „Staro jezgro Zemuna“ i Zemunskom gimnazijom koja je prvi put uzela učešće. Sa svojom profesorkom srpskog jezika i književnosti Valentinom Vukmirović, učenici trećeg razreda praćeni podrškom pojedinaca iz četvrte godine, imali su prilike da se upoznaju sa delatnošću zaštite, kategorizaciji kulturnih dobara, značaju podizanja svesti o kulturnom nasledju medju stanovništvom, ali i spomenicima kulture Starog jezgra Zemuna, kao ovogodišnjom temom.

I sami svesni velike i pažljive rekonstrukcije njihove škole kao spomenika kulture nad kojom je stručna služba Zavoda vršila konzervatorski nadzor, učenici, izuzetno otvoreni i aktivni, pokazali su ne samo zavidno znanje o najznačajnijim zemunskim objektima, već i ozbiljno razumevanje o značaju očuvanja kulturnog nasledja za buduće generacije.  U okviru projekta, učenici će medju već ponudjenim temama, a u skladu sa ličnim afinitetima, izabrati tri spomenika kulture, uraditi istraživanje, izaći na teren i pripremiti prezentaciju koju će održati svojim vršnjacima u Devetoj beogradskom gimnaziji „Mihailo Petrović Alas“.

Ponosni smo na naše djake.