U okviru tradicionalne gradske manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Beograda „Beogradska zima“, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u četvrtak 29. decembra realizovao program za decu pod nazivom „Bajkovito nasledje – dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi.

U najbajkovitijoj kući na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave, našem Zavodu pričali smo deci o nasledju grada Beograda. Bilo je reči o Despotu Stefanu Lazareviću, princu i vitezu, pripadniku Viteškog reda Zmaja. Čitali smo im srpsku mitologiju i narodnu pesmu Carica Milica i zmaj od Jastrepca. Prikazali smo spomenike kulture koji su nekad bili dvorci i u kojima su živeli pravi prinčevi i princeze, kraljevi i kraljice iz naše prošlosti – Konak kneginje Ljubice, Konak kneza Miloša, Stari, Novi i Beli dvor. Deca su se upoznala sa srpskim princezama i vladarkama kneginjom Ljubicom Obrenović i kraljicom Marijom Karadjordjević. Približene su im zanimljivosti o ovim našim “običnim” – “neobičnim” princezama koje su vodile naizgled obične živote a bile su toliko izuzetne. Saznali su da se u Muzeju grada Beograda čuva čaša kneginje Ljubice je izradjena od brušenog kristala i ukrašena emajlom i pozlatom, kojima su izvedena tri medaljona s različitim predstavama i natpisima, ali i njene ukosnice od kornjačevine ukrašene brilijantima. Upoznali smo ih sa zanimljivostima iz života kraljice Marije koja je bila moderna žena, jahala je, trenirala tenis, klizanje na ledu i vožnju boba i bila prva žena vozač u Jugoslaviji.  

Svi zajedno smo se takmičili i igrali  digitalni kviz „Beograd znam da čuvam“ – prvu aplikaciju o kulturnom nasledju Beograda koja je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu. Za uspešan rad na radionici deca su kao poklon dobila bojanku „Nasledje za decu“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“, Zavod je organizovao radionicu zanata koji su se koristili u najstarije vreme, a deca su učestvovala u izradi proizvoda starih zanatlija. Sa njima su bili opančar, korpar, kaligraf, a bio im je  predstavljen  i mozaik od koga su pravili ukrase za jelku.

Dečje pozorište „Pan“ je odigralo je predstavu „Zlatokosina novogodišnja avantura“. Deca su uživali i u pozorišnoj predstavi sa Deda Mrazom, a Zavod je spremio i poklon – novogodišnje paketiće. Gosti Zavoda, pored našim najmladjih sugradjana su bila i deca iz Slovenije, Novog Sada i Beča, upoznali su se sa našom tradicijom i prepuna utisaka otišla zadovoljna iz Zavoda.