У склопу обележавања Међународног дана културе, у понедељак 15. априла у 17 часова, Завод за заштиту споменила културе града Београда организује ауторско вођење кроз изложбу ,,Ценотравци градитељи Београда: градитељска делатнос печалбара црнотравског краја у Београду у 19. и првој половини 20. века”. Кроз градитељско наслеђе обликовано црнотравском пердашком, заинтересоване посетиоце водиће Огњен Тутић, историчар уметности.

Црнотравци – градитељи Беогарада / Николај Рерих, Мадона Орифлама са знаком мира, 1932

Међународни дан културе обележава се 15. априла у знак сећања на Рерихов пакт, споразум о “очувању уметничких и научних творевина и историјских споменика” који је потписан у Вашингтону 1935. године.

Предлог да се установи Светски дан културе изнео је 1931. године сликар Николај Рерих (9. октобар 1874, Санкт Петербург, Русија – 13. децембар 1947, Нагар, Индија) у бегијском граду Брижу на конференцији посвећеној постизању међународног споразума о очувању културног наслеђа.

Рерих је 1929. припремио и објавио на различитим светским језицима пројекат споразума о заштити културног наслеђа што је резултирало потписивањем пакта 1935. године. У Пакту су садржани општи принципи заштите културног наслеђа тако да је постао основ многих каснијих докумената о међународној сарадњи у области очувања и заштите културног наслеђа. Међу њима су, на пример, УНЕСКО-ве конвенције о заштити култуних добара у случају оружаног конфликта (Хаг 1954), Конвенција о мерама усмереним ка забрани и предупређењу незаконитог увоза, извоза или преношења права својине над културним добрима (Париз 1970), Конвенција о очувању светског културног и природног наслеђа (Париз 1972) као и Општоа декларацији о културној разноликости (2001), Декларација о спречавању намерног рушења културног наслеђа (2003), Конвенцији о очувању и подстицању разноврсних форми културног изражавања УН (2005) и др.

Добро дошли у Завод за заштиту споменика културе града Београда!