Јавни споменик „Путујући глумац“ се налази у оквиру културног добра „Скадарлија“, које је утврђено за просторно кулутрно-историјску целину Решењем Завода 1967. године. Аутор дрвеног споменика је вајар Јово Петонијевић, а подигнут је у част истакнутог писца, позоришног ствараоца и учитеља страних језика Јоакима Вујића 1989. године, на углу Скадарске и Господар Јевремове улице.

Током извођења земљаних радова на реконструкцији поменутих улица, стручна служба Завода за заштиту споменика културе града Београда извршила је увид у стање споменика „Путујући глумац“ и том приликом израдила план о конзерваторско-рестаураторским третманима које је било потребно извести. Споменик je ове године враћен на угао Скадарске и Господар Јевремове улице, након што су изведени сви неопходни радови који су подразумевали следеће: тоталну фумигацију дрвета у контролисаним и безбедним условима, која је трајала 38 дана и током које су елеминисани сви активни или тренутно неактивни инсекти, чишћење свих старих заштитних премаза, флека и атмосферских наслага, уклањање пломби претходне рестаурације, површинску и дубинску консолидацију материјала, санирање микропукотина и рестаурацију већих оштећења, као и наношење заштитног премаза на површину дрвета. Радови су такође подразумевали модификацију постојућег постамента, како би се на што бољи начин обезбедила стабилност и сигурност споменика.

Радове на конзервацији и рестаурацији јавног споменика „Путујући глумац“, испратио и подржао аутор Јово Петонијевић, на чијој смо сарадњи захвални, као и ЈП „Путеви Београда“ које је обезбедило средства за конзерваторско рестаураторске радове на споменику и општини Стари град.

Изглед споменика можете погледати на фотографијама или шетњом кроз Скадарлију.

Изглед споменика пре и током радова

Постављање скулптуре и изглед споменика након радова