У среду 18.10.2023. године стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе, историчарке уметности Бојана Ибрајтер Газибара и Ксенија Ћирић представиле су у Земунској гимназији пројекат Завода Бео Кул Градска Тура, који се већ једанаесту година заредом реализује у сарадњи са београдским средњим школама.

Овим предавањем, након десет година, започета је нова фаза пројекта са темом „Старо језгро Земуна“ и Земунском гимназијом која је први пут узела учешће. Са својом професорком српског језика и књижевности Валентином Вукмировић, ученици трећег разреда праћени подршком појединаца из четврте године, имали су прилике да се упознају са делатношћу заштите, категоризацији културних добара, значају подизања свести о културном наслеђу међу становништвом, али и споменицима културе Старог језгра Земуна, као овогодишњом темом.

И сами свесни велике и пажљиве реконструкције њихове школе као споменика културе над којом је стручна служба Завода вршила конзерваторски надзор, ученици, изузетно отворени и активни, показали су не само завидно знање о најзначајнијим земунским објектима, већ и озбиљно разумевање о значају очувања културног наслеђа за будуће генерације.  У оквиру пројекта, ученици ће међу већ понуђеним темама, а у складу са личним афинитетима, изабрати три споменика културе, урадити истраживање, изаћи на терен и припремити презентацију коју ће одржати својим вршњацима у Деветој београдском гимназији „Михаило Петровић Алас“.

Поносни смо на наше ђаке.