Завод за заштиту споменика културе града Београда у оквиру свог годишњег Програма рада, средствима Секретаријата за културу, реализује и програме конзервације и рестаурације покретних археолошких налаза са локалитета који су у континуитету истраживани на територији ужег језгра Београда. У 2023. години обављен је конзерваторски третман 13 керамичких посуда које се могу сместити у временски оквир од 16. до 17. века.

Најбројнији су крчази и бокали у којима се чувала, али и из којих се пила вода, у мањем проценту заступљени су лонци за чување зрнастих или неких других намирница, пехар за воду или вино, један комад тегле за чување кашасте хране (можда џем, мед или кисело млеко), као и две чиније за послуживање јела на трпези.

Неколико посуда припада групи једнобојно глеђосаних, док су друге украшене таласастим линијама. Посебно се издваја бокал украшен осликавањем и глазуром, јединствен налаз на територији Београда.

Бокал украшен осликавањем и глазуром, 16-17. век, Дорћол

Ови предмети припадају кухињском посуђу карактеристичном за дорћолске куће у време османске владавине Београдом. Представљају прелазну етапу производње између средњег века и народног грнчарства модерног доба. Из традиционалних облика развили су се нови који су опстали све до данас и неретко их можемо срести у старим сеоским домаћинствима под другим називима зависно од региона (крчаг, тестија, кондир, ибрик). 

Кухињско посуђе, 16-17. век, Дорћол

Предмети су откривени током археолошких истраживања Дорћола и хронолошки припадају градској керамици која је током два века коришћена у Београду – тада турском шехеру.