Радни састанак поводом обележавања дана Завода за заштиту споменика културе града Београда

Поводом обележавања 57 година од оснивања Завода за заштиту споменика културе града Београда у петак 26. маја 2017. године у сали Завода одржан је радни састанак руководилаца службе заштите непокретног културног наслеђа на подручју Србије и представника респектабилних струковних удружења из цивилног сектора. Госте је поздравила в.д. директора Завода Оливера Вучковић и исказала потребу за блиском сарадњом и умрежавањем свих стручњака који заједничким снагама раде на очувању баштине.

_DSC0034

Представљени су актуелни пројекти Завода за заштиту споменика културе града Београда: рестаурација београдских фасада (архитекта Љиљана Конта), поплочавање просторно културно-историјских целина на примеру Косанчићевог венца (архитекта Раде Мрљеш), као и надзор над извођењем радова на културним добрима – Народним музејом (архитекта Александра Шевић) и Музејом савремене уметности савремене уметности (архитекта Светлана Марковић).

_DSC0071

У разговору након презентација размењена су мишљења и ставови о стању у области заштите непокретних културних добара, али је указано и на проблеме и могуће правце будућег деловања. После радног дела уследио је заједнички обилазак најзначајнијег споменика културе Београда – Београдске тврђаве и том приликом су представљени пројекти обележавање споменика културе QR кодом (историчар уметности Ивана Весковић) , који је започет 2015. године заједно са Факултетом организационих наука (ФОН) и Викимедијом Србија, као и обележавање објеката и споменика на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан (архитекта Невенка Новаковић) који је Завод урадио у сарадњи са Јавним предузећем „Београдска тврђава“.

_DSC0035

Састанку су присуствовали представници Републичког завода за заштиту споменика културе, Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица, Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, Завода за заштиту споменика културе Ниш, Завода за заштиту споменика културе Ваљево, Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, Друштва конзерватора Србије, Друштва архитеката Београда, Do.Co.Mo.Mo. Србија, Београдске тврђаве.