Povodom obeležavanja 57 godina od osnivanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u petak 26. maja 2017. godine u sali Zavoda održan je radni sastanak rukovodilaca službe zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa na području Srbije i predstavnika respektabilnih strukovnih udruženja iz civilnog sektora. Goste je pozdravila v.d. direktora Zavoda Olivera Vučković i iskazala potrebu za bliskom saradnjom i umrežavanjem svih stručnjaka koji zajedničkim snagama rade na očuvanju baštine.

_DSC0034

Predstavljeni su aktuelni projekti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda: restauracija beogradskih fasada (arhitekta Ljiljana Konta), popločavanje prostorno kulturno-istorijskih celina na primeru Kosančićevog venca (arhitekta Rade Mrlješ), kao i nadzor nad izvođenjem radova na kulturnim dobrima – Narodnim muzejom (arhitekta Aleksandra Šević) i Muzejom savremene umetnosti savremene umetnosti (arhitekta Svetlana Marković).

_DSC0071

U razgovoru nakon prezentacija razmenjena su mišljenja i stavovi o stanju u oblasti zaštite nepokretnih kulturnih dobara, ali je ukazano i na probleme i moguće pravce budućeg delovanja. Posle radnog dela usledio je zajednički obilazak najznačajnijeg spomenika kulture Beograda – Beogradske tvrđave i tom prilikom su predstavljeni projekti obeležavanje spomenika kulture QR kodom (istoričar umetnosti Ivana Vesković) , koji je započet 2015. godine zajedno sa Fakultetom organizacionih nauka (FON) i Vikimedijom Srbija, kao i obeležavanje objekata i spomenika na prostoru Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan (arhitekta Nevenka Novaković) koji je Zavod uradio u saradnji sa Javnim preduzećem „Beogradska tvrđava“.

_DSC0035

Sastanku su prisustvovali predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Društva konzervatora Srbije, Društva arhitekata Beograda, Do.Co.Mo.Mo. Srbija, Beogradske tvrđave.