Испред Завода за заштиту споменика културе града Београда

У суботу, 18.10.2014. године, у 12 часова, испред Завода за заштиту споменика културе града Београда, на Београдској тврђави – Калемегдан Горњи град 14, биће отворена изложба под називом „Живот за Београд, живот за победу“. Аутори изложбе су историчарке уметности Бојана Ибрајтер Газибара и Ксенија Ћирић, виши стручни сарадници Завода.

Изложба је део обележавања седамдесетогодишњице од ослобођења Београда. Посвећена је споменику културе „Гробље ослободилаца Београда“ и приређена у знак сећања на страдале борце. На пет стаклених паноа постављених у слободном простору  на зеленој површини испред Завода, представљени су монументална улазна капија гробља, скулптуре партизана и црвеноармејца, као и надгробне плоче палих бораца.

Гробље ослободилаца Београда је уређено и свечано отворено поводом десетогодишњице ослобођења града, 20. октобра 1954. године. На њему је сахрањено преко 2000 бораца – 818 црвеноармејаца и 1395 бораца Народно ослободилачке војска Југославије, страдалих у борбама за ослобођење Београда 13-20. октобра 1944. године. То је први меморијални комплекс уређен у Београду после Другог светског рата. Изведен је према пројекту архитекте Бранка Бона и пројекту инжењера хортикултуре Александра Крстића. Рељефи који приказују „Борбу за Београд“ и „Улазак у град“ на монументалној улазној капији, као и скулптура партизана на широком платоу испред гробља, дело су вајара Радете Станковића. Фигуру црвеноармејца у комплексу гробља израдио је вајар Антун Аугустинчић.

Панои и назив изложбе су инспирисани послератним паролама и пропагандним плакатима. Аутор дизајна је Лука Прокић, а аутор фотографија Снежана Неговановић.

Изложбу ће отворити градски менаџер Горан Весић и директор Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић.