Povodom 70. godina od oslobodjenja grada Beograda i opštine Grocka, na Dan oslobodjenja opštine Grocka u velikoj sali Opštine u petak 17.10 2014.godine održan je program posvećen kulturi sećanja, u organizaciji GO Grocka i Centra za kulturu Grocka.

Prisutnim zvanicama, tim povodom, Nada Živković, dipl etnolog, viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda,održala je predavanje, sa video –prezentacijom, u kojem je govorila o značaju, simbolici, materijalnim i nematerijalnim vrednostima Spomen-kosturnice u Ritopeku – utvrdjenom kulturnom dobru-spomeniku kulture.

Spomenici su obeležja  vremena i prostora, odrazi su političkih ideja i nosioci poruka koji veličaju njihove vrednosti. Oni su materijalizovani deo istorije koji treba  da nadživi trenutak koji obeležava.

Spomenik sa kosturnicom palim crvenoarmejcima i borcima NOV u bitkama za Beograd, podignut je u Ritopeku oktobra 1946. godine. Projekat spomenika izradio je arhitekta Momčilo Belobrk, a reljefe arhitekta Branko Krstić. Zamišljen je kao dominirajuća vertikala, visine 12 m na uzvišenju pored Dunava, da bi mogao da se sagledava i sa veće udaljenosti.

Prepoznavanje i očuvanje autentične materijalne i nematerijalne poruke spomenika i spomen obeležja je profesionalna obaveza svih koji se na različite načine bave njima i preduslov za  kvalitetan opstanak.