U subotu, 18.10.2014. godine, u 12 časova, ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, na Beogradskoj tvrdjavi – Kalemegdan Gornji grad 14, biće otvorena izložba pod nazivom „Život za Beograd, život za pobedu“. Autori izložbe su istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ksenija Ćirić, viši stručni saradnici Zavoda.

Izložba je deo obeležavanja sedamdesetogodišnjice od oslobodjenja Beograda. Posvećena je spomeniku kulture „Groblje oslobodilaca Beograda“ i priredjena u znak sećanja na stradale borce. Na pet staklenih panoa postavljenih u slobodnom prostoru  na zelenoj površini ispred Zavoda, predstavljeni su monumentalna ulazna kapija groblja, skulpture partizana i crvenoarmejca, kao i nadgrobne ploče palih boraca.

Groblje oslobodilaca Beograda je uredjeno i svečano otvoreno povodom desetogodišnjice oslobodjenja grada, 20. oktobra 1954. godine. Na njemu je sahranjeno preko 2000 boraca – 818 crvenoarmejaca i 1395 boraca Narodno oslobodilačke vojska Jugoslavije, stradalih u borbama za oslobodjenje Beograda 13-20. oktobra 1944. godine. To je prvi memorijalni kompleks uredjen u Beogradu posle Drugog svetskog rata. Izveden je prema projektu arhitekte Branka Bona i projektu inženjera hortikulture Aleksandra Krstića. Reljefi koji prikazuju „Borbu za Beograd“ i „Ulazak u grad“ na monumentalnoj ulaznoj kapiji, kao i skulptura partizana na širokom platou ispred groblja, delo su vajara Radete Stankovića. Figuru crvenoarmejca u kompleksu groblja izradio je vajar Antun Augustinčić.

Panoi i naziv izložbe su inspirisani posleratnim parolama i propagandnim plakatima. Autor dizajna je Luka Prokić, a autor fotografija Snežana Negovanović.

Izložbu će otvoriti gradski menadžer Goran Vesić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović.