Београдска интернационална недеља архитектуре

Стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда-установе културе од националног значаја учествовали су и ове године у програмима Београдске интернационалне недеље архитектуре-БИНА 2015 коју већ десет година организују Културни центар Београда и Друштво архитеката Београда.

Један од традиционалних програма БИНА фестивала су тематске шетње кроз архитектуру Београда. У суботу 08. маја 2015. године, Бојана Ибрајтер Газибара, дипломирани историчар уметности, виши стручни сарадник Завода, водила је шетњу улицом са највише споменика културе у граду-Улицом краља Петра.

Посетиоци шетње су слушали о историји и архитектури ове важне градске трансферзале, о наслеђу различитих етничких група, а имали су прилику и да продискутују на тему интерполација у најужем градском језгру.

Истог дана, 13. маја 2014. године одржане су две шетње- обиласци споменика културе Палата Србија и знаменитог места Парк пријатељства као најзначајнијих културних добара и симбола архитектуре послератног периода СФРЈ на простору Новог Београда. Шетње су водили сарадници Завода Саша Михајлов, дипломирани историчар уметности (Палата Србија) и Ивана Весковић, дипломирани историчар уметности. (Парк пријатељства).

На трибини „Угрожена баштина“ одржаној 12. маја 2015. године у галерији Артгет Културног центра Београда учествовале су Александра Шевић, дипломирани инжењер архитектуре, помоћник директора Завода за заштиту споменика културе града Београда и Александра Дабижић дипломирани историчар уметности, виши стручни сарадник Завода. Тема трибине, чији је модератор био др Марко Николић, дипл.инж.арх (Универзитет у Београду-Архитектонски факултет), а у којој су учествовали и Марта Вукотић Лазар и Иван Рашковић, а у организацији БИНА и Do.co.mo.mo, била је стање модерне архитектуре у Београду, као и испитивање могућности за превазилажење лошег стања. Разматрана је актуелна законска регулатива у овој области и могуће последице примене неадекватних закона по опстанак наслеђа.

Београдска интернационална недеља архитектуре се одржава 07-30.маја 2015. године.