Правни факултет у Београду спада међу најстарије установе високог образовања у Србији. Изучавање правних наука почело је 1841. године, а факултет је основан 1863. године. Зграда Правног факултета грађена је у времену од 1936. до 1940. године према пројекту професора Техничког факултета у Београду архитекте Петра Бајаловића, а уз помоћ и разраду пројекта проф. арх. Петра Анагностија на локацији претходно намењеној за подизање факултетских зграда. Пројекат архитекте Петра Бајаловића изражава модерни концепт функционалног решења и безорнаменталног обликовања. Зграда је завршена 1940. године.

Архитекта Бајаловић је вредновао локацију, која је била одређена за подизање зграде Правног факултета, као угаону, тако да је обратио пажњу на обликовање фасада ка обе улице, а као посебан акценат формирао је импозантну улазну партију на углу. Основа зграде има облик заобљеног троугла. Цео корпус грађевине делује веома динамично због сучељавања кубичних и заобљених форми које се непрекидно смењују, као и великог контраста мирних фасадних површина и монументалне улазне партије.

Зграда Правног факултета има равне фасаде на којима су једва наглашене хоризонтале плитких потпрозорних венаца. На ризалитима према улици истакнуте су вертикале у облику међупрозорских равних пиластера. Фасада према парку и хотелу „Метропол” је крајње функционалистички решена са равним зидним масама и прозорским отворима.

Зграда Правног факултета је дело архитектонско-урбанистичких вредности, као угаони објекат, изведен у складу са модернистичким концептом, који у значајној мери артикулише шири простор и којим започиње део комплекса факултетских објеката. Као прва грађевина наменски грађена за потребе Правног факултета, објекат има културно-историјску вредност. Утврђена је за споменик културе 2007. године.