Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda čestita osnovnoj školi „20. oktobar“ sa Novog Beograda dan škole.

U Drugom svetskom ratu 20. oktobra 1944. godine Beograd je oslobodjen. Zavod je uveličao proslavu dana škole predavanjem učenicima o bogatom kulturnom nasledju grada Beograda. Osim svoje osnovne delatnosti Zavod popularizuje kulturno–istorijsko nasledje naše prestonice i približava ga najmladjima. Uz predstavljanje aktivnosti Zavoda razvija se svest o neophodnosti očuvanja tradicije i spomeničkog nasledja koje je potrebno čuvati.

Projekat „Nasledje za decu“ prezentovale su autorke Ana Sibinović, dipl.etnolog, viši konzervator i dokumantarista Sladjana Milojević.

Koncept predavanja je da se u vidu interaktivne prezentacije, na panoima i slajdovima prikaže najpre zgrada Zavoda, na kojima se obično prepozna prostor Beogradske tvrdjave i Spomenik Pobedniku što bude dobra uvertira da se objasni šta sve može biti spomenik kulture i da se napravi razlika izmedju javnih spomenika na koje se isključivo pomisli kada se pomenu spomenici kulture.

Učenicima je predstavljena prva android aplikacija o kulturnom nasledju pod nazivom „Beograd znam da čuvam“ koju je realizovao Zavod, a podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Kao poklon osnovcima podeljena je radna sveska – bojanka koju je Zavod priredio za aktivnosti projekta „Nasledje za decu“.