Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda započeo je edukativni Projekat „Nasleđe za decu“ 2014. godine, koji je rezultirao velikim interesovanjem najmlađih učenika osnovnih škola, njihovih učitelja i pedagoga. To je bio povod da Projekat postane deo Plana i Programa rada  za 2015. i 2016. godinu, odobren od strane Sekretarijata za kulturu.

2

Osmislile su ga Ana Sibinović dipl. etnolog i dokumentarista Zavoda Slađana Milojević. Učenicima se kroz interaktivna predavanja i radionice približava kulturno-istorijsko nasleđe Beograda, objašnjava šta su spomenici kulture, koja je razlika između javnog spomenika i spomenika kulture gde i stariji mnogo greše. Govori se  o narodnom graditeljstvu, ali i o tome kako se čuvaju fasade u centru grada, zašto se ne smeju ispisivati grafiti po njima.

4

Sprovedeno je nekoliko ciklusa predavanja i radionica na različitim beogradskim opštinama. Svako predavanje je prilagođeno okruženju najmlađih osnovaca tako da je u školi „Vuk Karadžić” učenicima skrenuta pažnja da je i sama njihova škola spomenik kulture i da nosi naziv Palilulska osnovna škola.

Kroz interaktivan rad učenici IV2 su iskazali svoja zapažanja i interesovanja, postavljali pitanja ali i davali odgovore na pitanja koja su im postavljena na specijalno osmišljenim flajerima na kojima su se još jednom prešle teme o kojima je bilo reči. Osnovcima su ponuđeni lavirinti, puzzle od fotografija na kojima su različiti objekti spomeničke vrednosti, i osmosmerka sa pojmovima iz oblasti kulturnog nasleđa.

3

Cilj realizacije Projekta „Nasleđe za decu“ je ukazivanje najmlađima na očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa,  razvijanje svesti o tome šta su preci uradili i šta je to što treba sačuvati za neka vremena koja dolaze, zatim upoznavanje sa svim objektima koji imaju istorijsku vrednost, a kojih u Beogradu i njegovoj okolini ima mnogo.

Ovo je bila još jedna u nizu veoma uspešnih radionica održanih u beogradskim osnovnim školama.