Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u saradnji sa Omladinskim pozorištem „Dadov“, je u okviru manifestacije Dani Beograda 2023. godine pripremio izložbu Nasleđe na razglednicama Beograda. Izložba je otvorena na Trgu Republike u sredu 12.04.2023. godine u 14 časova i trajaće do 20. aprila. Izložbu je otvorila sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić.

Autorke izložbe Ljubica Radovanović i Olivera Vučković su u saradnji sa kolekcionarkom Snežanom Vicić, tematski oblikovale izložbu od selekcije napravljene među više stotina razglednica iz perioda 1895-1941. godine. Izložba Nasleđe na razglednicama Beograda ima za cilj da prenese duh i razvoj beogradske ulice i njene arhitekture, ali isto tako i skice ljudi i događaja jer su na naličju razglednica bile neke od najintimnijih i najlepših poruka poslatih ne samo u okviru Srbije već i u svet.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je već tradicionalno jedan od nosilaca programa Dana Beograda. I ove godine pripremili smo za sugrađane i goste Beograda, pored izložbe, šetnje kroz arhitektonsko nasleđe Beograda, kao i radionice za najmlađe. A nakon šetnji, pozivamo vas da zastanete na Trgu Republike i u okviru izložbe pogledate kako je nekada izgledalo sve što ste imali prilike da čujete na šetnjama.

fotografija Predrag Mitić