Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u subotu 23. 9. 2023. godine u okviru obeležavanja Dana evropske baštine 2023. organizovao obilazak mlina Suvobor i čaršije u Obrenovcu.

Mlin Suvobor u Obrenovcu počeo je sa radom sredinom prve decenije XX veka i od osnivanja pa do prestanka rada 2008. godine pretrpeo je više promena u vlasničkoj strukturi. Preduzeće se tokom svog višedecenisjkog poslovanja kontinuirano tehnološki usavršavalo i proširivalo. Učesnici manifestacije su imali prilike da se kroz priču stručnih saradnica Zavoda, etnologa i antropologa Andjelije Milašinović i arhitekte Bojane Savić, upoznaju sa istorijatom mlina ali i da pogledaju očuvane mašine za mlevenje, pročišćavanje i prosejavanje žitarica. Stručnom vodjenju i obilasku mlina prisustvo je i predsednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević, koji je pozdravio prisutne.

Uz šetnju Obrenovačkom čaršijom posetioci programa su imali priliku da čuju priču o Obrenovcu i najznačajnim objektima u čaršiji, kao i o tome kako je Obrenovac dobio ime i stekao status varoši. Osveženje za učesnike manifestacije je upriličeno u zgradi biblioteke „Vlada Aksentijević“ koja se nalazi u Obrenovačkoj čaršiji i utvrdjena je za spomenik kulture pod imenom Česni dom porodice Mihailović. Šetnja se završila obilaskom Crkve svetog Duha, koja je spomenik kulture od 1975. godine.

Podršku Zavodu u organizaciji ovog obilaska pružila je gradska opština Obrenovac, kao i Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda u saradnji sa GSP Beograd, koji su obezbedili autobuski prevoz.