Пројекат „Наслеђе за децу“ у ОШ „Вук Караџић“

Завод за заштиту споменика културе града Београда започео је едукативни Пројекат „Наслеђе за децу“ 2014. године, који је резултирао великим интересовањем најмлађих ученика основних школа, њихових учитеља и педагога. То је био повод да Пројекат постане део Плана и Програма рада  за 2015. и 2016. годину, одобрен од стране Секретаријата за културу.

2

Осмислиле су га Ана Сибиновић дипл. етнолог и документариста Завода Слађана Милојевић. Ученицима се кроз интерактивна предавања и радионице приближава културно-историјско наслеђе Београда, објашњава шта су споменици културе, која је разлика између јавног споменика и споменика културе где и старији много греше. Говори се  о народном градитељству, али и о томе како се чувају фасаде у центру града, зашто се не смеју исписивати графити по њима.

4

Спроведено је неколико циклуса предавања и радионица на различитим београдским општинама. Свако предавање је прилагођено окружењу најмлађих основаца тако да је у школи „Вук Караџић” ученицима скренута пажња да је и сама њихова школа споменик културе и да носи назив Палилулска основна школа.

Кроз интерактиван рад ученици IV2 су исказали своја запажања и интересовања, постављали питања али и давали одговоре на питања која су им постављена на специјално осмишљеним флајерима на којима су се још једном прешле теме о којима је било речи. Основцима су понуђени лавиринти, puzzle од фотографија на којима су различити објекти споменичке вредности, и осмосмерка са појмовима из области културног наслеђа.

3

Циљ реализације Пројекта „Наслеђе за децу“ је указивање најмлађима на очување културно-историјског наслеђа,  развијање свести о томе шта су преци урадили и шта је то што треба сачувати за нека времена која долазе, затим упознавање са свим објектима који имају историјску вредност, а којих у Београду и његовој околини има много.

Ово је била још једна у низу веома успешних радионица одржаних у београдским основним школама.