Изложба Меморијали Првог светског рата на територији Београда

Изложба Меморијали Првог светског рата на територији Београда се одржава на делу Савског шеталишта код Гробнице народних хероја на Београдској тврђави, у периоду од 22. септембра до 12. октобра 2014. године. Свечано отварање је 22. септембра у 14:00 часова, а изложбу ће отворити градоначелник Београда господин др Синиша Мали.

Изложба у организацији Завода за заштиту споменика културе града Београда је реализована у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Први меморијали везани за Велики рат су се односили на подизање и уређење војних гробаља, као и подизање спомен-капела и спомен-цркава. Након 1918. године Ново гробље у Београду постаје најзначајнија целина посвећена Првом светском рату. Другу значајну групу меморијала представљају репрезентативна остварења јавних фигуралних споменика који су подизана у градским целинама. Израда ових споменика поверавана је најистакнутијим српским и југословенским вајарима тога доба, а у оквиру фонда јавних споменика Београда издвајају се имена Ивана Мештровића и Ђорђа Јовановића. Од најистакнутијих споменика који су постали део идентитета града, издвајају се: споменик Победник, споменик захвалности Француској, Споменик незнаном јунаку на Авали. Поред репрезентативних остварења на простору Београда, у рубним деловима града подижу се меморијали локалног карактера, који често подразумевају висок степен занатске и уметничке обраде. Реч је пре свега о споменичкој форми обелиска, као и о обележавању сећања на пале ратнике спомен-плочама. Од традиционалних меморијалних форми такође је негована и пракса подизања спомен-чесама.

Највећи број меморијала подигнут је у времену између два светска рата, али и након окончања Другог светског рата, наставља се континуитет обележавања сећања на значајне личности и догађаје Првог светског рата, нарочито 80-их и 90-их година XX века, када се у великом броју подижу меморијални споменици посвећени истакнутим војсковођама. Ова савремена врста меморисања није се односила искључиво на подизање нових споменика већ и на рад на очувању, обнови и рестаурацији постојећих, а у раду Завода за заштиту споменика културе града Београда утврђено је више културних добара којима је један од најзначајнијих предуслова валоризације била културно-историјска вредност здања или споменика која су била везана за најистакнутије личности и догађаје из периода Првог светског рата.

Меморијални споменици као један од примарних фокуса рада Завода за заштиту споменика културе града Београда, презентовани кроз изложбену поставку, у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата афирмишu богатство споменичког и меморијалног наслеђа града Београда. Циљ ове изложбе је био да издвоји и презентује најкарактеристичније и најрепрезентативније меморијале, прикаже различитост њихових форми, културно-историјске вредности и њихов историјат и уметнички значај.

Изложбу су реализовали стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда: aутор, Александар Божовић, историчар уметности; дизајн, Јасна Цветић, архитекта и фотографија, Снежане Неговановић, фотограф.