Izložba Memorijali Prvog svetskog rata na teritoriji Beograda se održava na delu Savskog šetališta kod Grobnice narodnih heroja na Beogradskoj tvrdjavi, u periodu od 22. septembra do 12. oktobra 2014. godine. Svečano otvaranje je 22. septembra u 14:00 časova, a izložbu će otvoriti gradonačelnik Beograda gospodin dr Siniša Mali.

Izložba u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je realizovana u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Prvi memorijali vezani za Veliki rat su se odnosili na podizanje i uredjenje vojnih grobalja, kao i podizanje spomen-kapela i spomen-crkava. Nakon 1918. godine Novo groblje u Beogradu postaje najznačajnija celina posvećena Prvom svetskom ratu. Drugu značajnu grupu memorijala predstavljaju reprezentativna ostvarenja javnih figuralnih spomenika koji su podizana u gradskim celinama. Izrada ovih spomenika poveravana je najistaknutijim srpskim i jugoslovenskim vajarima toga doba, a u okviru fonda javnih spomenika Beograda izdvajaju se imena Ivana Meštrovića i Djordja Jovanovića. Od najistaknutijih spomenika koji su postali deo identiteta grada, izdvajaju se: spomenik Pobednik, spomenik zahvalnosti Francuskoj, Spomenik neznanom junaku na Avali. Pored reprezentativnih ostvarenja na prostoru Beograda, u rubnim delovima grada podižu se memorijali lokalnog karaktera, koji često podrazumevaju visok stepen zanatske i umetničke obrade. Reč je pre svega o spomeničkoj formi obeliska, kao i o obeležavanju sećanja na pale ratnike spomen-pločama. Od tradicionalnih memorijalnih formi takodje je negovana i praksa podizanja spomen-česama.

Najveći broj memorijala podignut je u vremenu izmedju dva svetska rata, ali i nakon okončanja Drugog svetskog rata, nastavlja se kontinuitet obeležavanja sećanja na značajne ličnosti i dogadjaje Prvog svetskog rata, naročito 80-ih i 90-ih godina XX veka, kada se u velikom broju podižu memorijalni spomenici posvećeni istaknutim vojskovodjama. Ova savremena vrsta memorisanja nije se odnosila isključivo na podizanje novih spomenika već i na rad na očuvanju, obnovi i restauraciji postojećih, a u radu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda utvrdjeno je više kulturnih dobara kojima je jedan od najznačajnijih preduslova valorizacije bila kulturno-istorijska vrednost zdanja ili spomenika koja su bila vezana za najistaknutije ličnosti i dogadjaje iz perioda Prvog svetskog rata.

Memorijalni spomenici kao jedan od primarnih fokusa rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, prezentovani kroz izložbenu postavku, u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata afirmišu bogatstvo spomeničkog i memorijalnog nasledja grada Beograda. Cilj ove izložbe je bio da izdvoji i prezentuje najkarakterističnije i najreprezentativnije memorijale, prikaže različitost njihovih formi, kulturno-istorijske vrednosti i njihov istorijat i umetnički značaj.

Izložbu su realizovali stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda: autor, Aleksandar Božović, istoričar umetnosti; dizajn, Jasna Cvetić, arhitekta i fotografija, Snežane Negovanović, fotograf.