Споменик културе

Магистратски трг 3, Земун

линк на мапу

Магистрат у Земуну основан је 1751. године, а 1755. Земун је добио прву градску кућу. Била је то приземна барокна зграда с мансардом, која је служила као магистратска зграда до 1832, а од тада су у њој становали магистратски чиновници.

Изгорела је у пожару 1867. године. Од 1823. до 1832. године поред старе зграде саграђена је, по плановима земунског градитеља Јозефа Фелбера, нова магистратска зграда у духу класицизма. Зидана је од тврдог материјала, с међуспратним сводним барокним конструкцијама у приземљу и архитравним на спрату. Обликована је симетрично, с плитким средишњим ризалитом који се завршава тимпаноном. Има подрум, приземље и спрат. Диспозиција просторија у двотрактној шеми произашла је из састава и садржаја Магистрата који је био подељен на више службених одељења. Зграда је 1836. године, према плановима које је потписао градски канцелист Крижанић, проширена доградњом на месту некадашње куће Милоша Урошевића. Новоизграђени део изменио је првобитну чистоту класицистичке концепције и поред тога што су доследно поновљени грађевински и обликовни елементи старијег дела зграде. Земунски Магистрат био је смештен у овој згради до 1871. године, када је она предата на коришћење Суду који је ту боравио дуги низ година.
Зграда Магистрата представља најчистији примерак класицизма у архитектури Старог језгра Земуна и материјално сведочанство развоја земунске општинске управе чији континуитет досеже до 1751. године.

Решење Завода за заштиту споменика културе града Београда бр. 96/4 од 19.05.1965.