Skip to Content

Monthly Archives: August 2022

Ушће реке Вукодраже

Локалитет се налази дуж Саве, са обе стране ушћа реке Вукодраже. У усеку савске обале јасно се оцртава културни слој дебео преко 2.5 m.

Стара задружна кућа Ранковића

Процес раслојавања и социјалних превирања у Србији, нарочито интензиван у првој половини XIX века, условио је формирање имућног слоја, који је располагао материјалним могућностима за градњу прве значајне и вредне стамбене архитектуре.

Стара варошка кућа у Обреновцу

Подигнута је у првој половини XIX века као чаршијска градска кућа двојне намене, с приземљем и спратом. Квадратне је основе, са двосливним кровом покривеним ћерамидом.

Стара основна школа у Конатицама

Школа у Конатицама подигнута је 1869. године. Конципирана је као грађевина са основом у облику издуженог правоугаоника.

Стара механа у Ушћу

Подигнута средином XIX века као постаја на главном путу Београд-Шабац, Стара механа у Ушћу дуго је времена представљала стециште путника и трговаца на овом иначе фреквентном путу.

Споменик стрељаним таоцима у Скели

Споменик стрељаним таоцима у Скели подигнут је новембра 1951. године на месту на коме је 14. августа 1941. године партизанска патрола напала и убила немачког команданта града Шапца.

Соколски дом у Обреновцу

Соколски дом саграђен је 1929. године, према пројекту архитекте Момира Коруновића, као спомен дом палим ратницима у ратовима 1912-1918. године.

Механа Узун Мирка Апостоловића

Стара механа Узун Мирка Апостоловића у Мислођину представља један од најстаријих и свакако историјски најзанимљивијих објеката руралне архитектуре на ширем подручју града.

Манастир Грабовац

Манастир Грабовац са црквом Св. Николе саграђен је на месту ранијег манастира, за који се верује да су га подигли краљеви Милутин и Драгутин почетком 14. века.

Кућа у селу Дражевцу

У овој кући рођен је народни херој Александар Ранковић. Био је члан Савеза радничке омладине од 1924. године. У чланство КПЈ примљен је 1928. године.