Pre tačno 120 godina podignuta je zgrada u kojoj se nalazi Dom društva za ulepšavanje Vračar. Tim povodom donosimo vam priču o ovom zdanju.

Dom Društva za ulepšavanje Vračara sagradjen je 1902. godine prema projektu arhitekte Milana Antonovića, čije je plodno stvaralaštvo od posebnog značaja za razvoj moderne srpske arhitekture. Milan Antonović je medju prvima prihvatio i u beogradsku arhitekturu uveo secesiju kroz njen osnovni pojavni oblik – dekoraciju i ornamente, a Dom Društva za ulepšavanje Vračara jedan je od prvih objekata na kome je ona najizrazitije nagoveštena. Ova jednospratna, poslovno-stambena zgrada, sa arhitektonskom strukturom koja je zadržala tradicionalne odlike akademske arhitekture, prva je u Beogradu dobila secesijske elemente – završnu atiku, stepenišnu ogradu od kovanog gvoždja, ukomponovane inicijale Društva i godinu gradnje, kao i centralni motiv na glavnoj fasadi. Izostao je središnji rizalit, a umesto uobičajenog prozora i balkona iznad glavnog ulaza, nalazi se polje sa mozaičnom kompozicijom. Bočni rizaliti su izdvojeni pilastrima i hromatski obradjenim površinama koje komuniciraju sa središnjim mozaičnim motivom, a upotrebljeni plastični motivi, mada se javljaju na uobičajenim mestima, oko prozora, na kapitelima, na atici, predstavljaju nove figuralne, biljne i geometrijske stilizacije.

Zgradu je podiglo Društvo za ulepšavanje Vračara, osnovano 1884. godine, sa ciljem da se stara o uredjenju i ulepšavanju istočnog i zapadnog Vračara i ona je, od podizanja do ukidanja Društva 1941. godine, služila kao njegovo sedište. Društvo je delovalo vrlo uspešno punih 50 godina i  za to vreme ostvarilo značajne rezultate koji su se ogledali ovim delom Beograda.

Pored svoje inicijalne namene, kao sedišta prvog društva za uredjenje i ulepšavanje grada, ovaj objekat je imao značajnu ulogu u dogadjajima poznatim u istoriji pod nazivom Majski prevrat 1903. godine.

Dom Društva za ulepšavanje Vračara utvrdjen je za kulturno dobro 1984. godine.