U petak 11. marta 2022. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda bio je u jednodnevnoj poseti gradskih institucija Subotice. Saradnici zavoda su, najpre, imali priliku da obidju stalnu postavku Gradskog muzeja Subotica, ali i objekat u kome se muzej nalazi – najamnu kuću Mikše Demetera iz 1906. godine. Kuća je u secesijskom stilu podignuta prema projektima budimpeštanskih arhitekata Jožefa i Lasla Vagoa.

Stručni obilazak najznačajnijih ostvarenja u stilu madjarske secesije – Palate Rajhl i Gradske kuće vodila je dr Olga Kovačev Ninkov, istoričar umetnosti gradskog muzeja. Saradnicima Zavoda je omogućeno da detaljno obidju Gradsku kuću, kao i da se popnu na toranj odakle se pruža panoramski pogled na Suboticu. Potom je obavljena kratka poseta kolegama u Medjuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Zahvaljujući saradnji sa Savezom jevrejskih opština Srbije na osnivanju Memorijalnog centra „Staro sajmište“ zasposleni u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda bili su gosti Jevrejske opštine Subotica i predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije gospodina Roberta Sabadoša. Predstavljeni su opsežni radovi na objektu Sinagoge, kulturnom dobru od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. O obnovi su govorili Robert Sabadoš, mr Gordana Prčić Vujnović, arhitekta Medjuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica i Vladimir Džamić, istoričar umetnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture-Beograd. Sinagoga je izgradjena 1902. godine kao skladna monumentalna gradjevina po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca madjarske varijante secesije. Kupola nad centralnim delom obogaćena je konstruktivnim inovacijama tako da počiva na gvozdenoj konstrukciji koju nosi osam gvozdenih stubova.