Dani evropske baštine 2023  – Živo nasledje

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tradicionalno jedan od nosilaca manifestacije Dani evropske baštine, svojim brojnim i raznovrsnim programima, namenjenim publici najrazličitijeg uzrasta i interesovanja i čitava manifestacija će biti zvanično otvorena upravo programom Zavoda – izložbom „Posveta beogradskom školstvu“.

Za programe koji podrazumevaju autobuski prevoz ili ulazak u institucije obavezno je prethodno prijavljivanje i broj je ograničen na 30 ljudi. Molimo da se prijavite na istaknute emailove u objavi imenom, prezimenom i brojem telefona.

Radionica za decu „Narodno graditeljstvo i zanati“

Organizator: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Nacionalna asocijacija za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“

Mesto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Kalemegdan Gornji grad 14

Vreme: petak 15.09. od 16 do 18 časova

Radionicu vode: dokumentarista Sladjana Milojević, arheolog Ksenija Milenković i konzervator Nina Marija Koturović.

Radionica za decu biće posvećena mladjoj populaciji sa ciljem upoznavanja narodnog neimarstva i veštinama narodnih graditelja, kao i sa tradicionalnim i umetničkim zanatima i zanatlijama pri gradjenju objekata narodnog graditeljstva, sa idejom da se očuvaju, ali i dalje razvijaju tradicionalne metode rada i veštine zanatlija i zanatstva.

Kontakt za prijavu: sladjana.milojevic@beogradskonasledje.rs

Radionica za decu

Izložba „Posveta beogradskom školstvu“

Organizator: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Mesto: galerija Doma vojske

Vreme: petak 15.09. u 19 časova

Autor izložbe: istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović

Osnovne i srednje škole grada Beograda i dalje žive u okviru urbanog jezgra prestonice i čine aktivan deo života njenih sugradjana, a mnoge od njih su utvrdjene za kulturno dobro. Prikaz odabranog dokumentarnog materijala probudio bi i usmerio pažnju javnosti na školske objekte koji od svog podizanja do danas svedoče o istorijskom razvoju Beograda i prosvetiteljstva na našem podneblju.

Druga ženska  gimnazija Grupa učenica, reprodukcija fotografije iz 1931. godine

Stručni obilazak Crkve u kosmajskom kraju

Organizator: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park

Vreme: subota 16.09. u 10 časova

Obilazak vode: istoričarke umetnosti Hajna Tucić i Irena Sretenović

Predvidjen je obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetog Djordja u Popoviću, manastira Kastaljan i Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama, Crkve u kosmajskom kraju, koje su uglavnom podignute na mestu starijih bogomolja, stilski su očuvale tragove srednjovekovne arhitekture, ali pripadaju i periodu kneza Miloša Obrenovića, a pojedine su oblikovane u srpsko-vizantijskom stilu sa neobaroknim elementima.

Kontakt za prijavu: hajna.tucic@beogradskonasledje.rs

Manastir Kastaljan

Stručno vodjenje „Beogradsko nasledje i obrazovanje“ i stručno vodjenje kroz izložbu „Posveta beogradskom školstvu“

Organizator: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Okupljanje: ispred Muzeja Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21

Vreme: petak 22.09. u 17 časova

Šetnju vode: istoričarke umetnosti Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara

Stručno vodjenje kroz izložbu: istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović

Tokom šetnje biće predstavljeni objekti koji su vezani za obrazovanje u 19. i 20. veku – zgrada Velike škole, Dositejev licej, Kapetan Mišino zdanje, Realka i osnovna škola „Kralj Petar Prvi“, kao i javni spomenici posvećeni Dositeju Obradoviću i Josifu Pančiću. Nakon stručnog vodjenja kroz istoriju i arhitekturu, svi zajedno ćemo otići u Dom vojske i prisustvovati stručnom vodjenju kroz postavku u galeriji posvećenu beogradskom školstvu.

Kontakt za prijavu: ksenija.ciric@beogradskonasledje.rs

Zgrada Dositejevog liceja

Stručno vodjenje i obilazak mlina „Suvobor“ u Obrenovcu

Organizator: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park

Vreme: 23.09. u 10 časova

Obilazak vode: etnolog-antropolog Andjelija Milašinović i arhitekta Bojana Savić

Mašinski mlin je počeo sa radom u prvoj deceniji XX veka i tada je nosio naziv prvog vlasnika. Akcionarsko društvo „Suvobor“ ga je kupilo 1922. godine. Bio je opremljen savremenim uredjajima. Sačuvane su mašine za preradu i pakovanje žita, a strugara je prebačena u drugo preduzeće. Mlin Suvobor u Obrenovcu predstavlja reprezentativno ostvarenje industrijske arhitekture sa početka 20. veka. Takodje, reprezentuje razvoj proizvodne industrije u Srbiji.

Kontakt za prijavu: andjelija.milasinovic@beogradskonasledje.rs

Mlin Suvobor

Stručno vodjenje „Beogradske zadužbine i zadužbinari – Nikola Spasić, Kapetan Miša Anastasijević, Ilija Milutinović Kolarac“

Organizator: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Zadužbina Ilije M. Kolarca

Okupljanje: ispred Zadužbine Nikole Spasića, Knez Mihailova 33

Vreme: ponedeljak 25.09. u 17 časova

Šetnju vode: istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara

Zadužbinari kraja 19. i početka 20. veka u Srbiji se razlikuju od srednjevekovnih koji su bili plemenitog roda, novi zadužbinari su ljudi iz naroda koji su svojim radom stekli značajan imetak i koji su želeli da deo ili celokupnu imovinu ostave državi, gradu ili Univerzitetu, pre svega za poboljšanje uslova školovanja budućih pokolenja. Brojna su i poznata imena najvećih zadužbinara, a tokom šetnje ćemo pričati o Nikoli Spasiću i zgradi njegove zadužbine, Kapetan Miši Anastasijeviću i Kapetan Mišinom zdanju i Zgradi Kolarčeve zadužbine, koju ćemo u saradnji sa Zadužbinom imati priliku da obidjemo. Ove tri zgrade su spomenici kulture i to od običnog, velikog i izuzetnog značaja.

Kontakt za prijavu: bojana.ibrajter-gazibara@beogradskonasledje.rs

Zadužbina Nikole Spasića

Dodatne informacije…