Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i JKP „Pogrebne usluge“ realizovali su izložbu u Velikoj sali Skupštine Republike Srbije povodom Dvadesete jubilarne konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope [Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)].

Izložba Groblja i nadgrobnici Beograda, sa pratećim katalogom, je svečano otvorena u četvrtak, 15. septembra 2022. godine. Cilj izložbe je da se afirmišu vrednosti funeralne arhitekture koja predstavlja deo ansambla utvrdjenih kulturnih dobara. Na izložbenim panoima prikazana su groblja, nadgrobni spomenici, kao i groblja i grobovi u okviru sakralnih objekata. Autorke izložbe su Ana Sibinović i Andjelija Milašinović.

U okviru zvaničnog programa konferencije stručne saradnice Zavoda uzele su učešće. Ana Sibinović, etnolog-antropolog predstavila je aktivnosti Zavoda na očuvanju, održavanju, prezentaciji i popularizaciji sepukralnog nasledja. Aleksandra Dabižić, istoričar umetnosti, je u izlaganju „Zemunsko groblje na Gardošu od 18. do 21. veka – drevno mesto multikulturalnosti“ govorila o istorijskom razvoju i valorizaciji ovog kulturnog dobra.

Od utorka 20.09.2022, pa do kraja godine izložba će biti postavljena u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.