Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu predstavljamo vam Spomenik zahvalnosti Francuskoj, monumentalni spomenik nacionalnog karaktera. Tok njegovog nastanka možemo pratiti od 1921. godine. Tada se u srpskom narodu javlja potreba za iskazivanjem zahvalnosti francuskoj braći po oružju i njihovoj pomoći u ratnom periodu. Dobrovoljni prilozi za podizanje spomenika koji će simbolisati zahvalnost srpskog naroda su skupljani na teritoriji cele države, a svaki prihod je smatran velikom čašću. Izgradnja je u velikoj meri finansirana dobrovoljnim prilozima Društva prijatelja Francuske kao i Društva nekadašnjih djaka francuskih škola.

Spomenik Zahvalnosti Francuskoj, rad Ivana Meštrovića je 11. novembra 1930. godine svečano otkriven na kraju glavne aleje Kalemegdanskog parka. Spomenik čine visoki kameni postament i bronzana figura. Centralna ženska figura, izvedena u bronzi, predstavlja simbol Francuske koja svojim ekspresivnim pokretom u trenutku rata juriša u pomoć Srbiji. U donjoj zoni postamenta nalaze se dve bareljefne kompozicije. Na istočnoj strani postavljena je bareljefna kompozicija “Sorbona”, sa istaknutom predstavom sedeće ženske figure koja simboliše prosvetnu pomoć Francuske srpskoj omladini u toku i posle Prvog svetskog rata, dok se na zapadnoj strani nalazi bareljefna kompozicija “Ratnici“, koja predstavlja saradnju srpskih i francuskih vojnika tokom Prvog svetskog rata. Bareljefe su prema Meštrovićevim crtežima izveli njegovi učenici, vajari: Frano Kršinić, Antun Augustinčić, Grga Antunac, Šime Dujmić i Orlandini; radove na izradi ovih reljefa vodio je Frano Kršinić. Prvu studiju figure u bronzi Meštrović je poklonio francuskom Ministarstvu prosvete. Na preostale dve strane postamenta stoje natpisi Volimo Francusku kao što je ona nas volela i A la France.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, karakterističnom koncepcijom ekspresivnosti i simbolikom, zauzima značajno mesto u razvoju javnih spomenika u Srbiji. Zbog navedenog kulturnog-umetničkog i društveno-istorijskog značaja, kao i estetskih i umetničkih vrednosti. Spomenik zahvalnosti Francuskoj utvrdjen je za kulturno dobro 1965. godine, a 1983. godine utvrdjen je za dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koja je realizovana 2018. godine prema projektu arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Zorana Tucića, obezbedile su vlade Republike Srbije i Republike Francuske. O značaju ovog projekta najbolje govore izložba koju je Zavod organizovao u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kao i nagrada Zoranu Tuciću „Zlatna mistrija“ koju dodeljuje Sekcija arhitekata Društva konzervatora Srbije.