Tridesetog septembra 1923. godine u Beograd su iz srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku kod Soluna, vozom stigli posmrtni ostaci vojvode Vuka. Ovo je bio dogadjaj od nacionalnog značaja, u kojem je svečanom povorkom centralnim ulicama Beograda, nakon opela u Sabornoj crkvi i oproštajnog govora sa balkona Narodnog pozorišta, vojvoda poslednji put ispraćen i sahranjen na Novom groblju.

Posle njegove sahrane u Beogradu, nikle su i prve ideje o podizanju spomenika ovom junaku, s predlozima za lokaciju spomenika 1930. godine, prema Odluci Komisije za spomenike. Na predlog predsednika Beogradske opštine, Gradsko veće je odlučilo da se za podizanje spomenika vojvodi Vuku u Beogradu ustupi mesto u malom parku na Topličinom vencu. Vajar Djordje Jovanović, godinu dana ranije već je bio angažovan i izlio u Pragu bronzanu skulpturu vojvode za ovaj spomenik. U parku na Topličinom vencu, u nedelju, 23. oktobra 1936. godine, svečano je otkriven i osveštan spomenik velikom ratniku za oslobodjenje srpskih zemalja – glavnom komandantu narodne vojske, srpskog Dobrovoljačkog odreda, Vojinu Popoviću, koji je za saborce još za života bio legenda – vojvoda Vuk.

Ceo spomenik u vidu stojeće figure vojvode Vuka na visokom postamentu izveden je u duhu memorijala gradjenih širom Srbije, u skladu s konceptom evropskih primera, a koji čuvaju sećanje na stradale borce za oslobodjenje u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Na postolju u obliku zarubljenog kvadra, izvedenom od obradjenih komada peščara, postavljena je bronzana skulptura vojvode, koji je na simboličnom uzvišenju zakoračio u snažnom pokretu napred, sa zavijorenim ogrtačem, kao da i dalje predvodi svoje čete, mada u predahu izmedju borbi, jer je oružje spušteno u desnoj ruci, dok levom rukom pokazuje napred na gradove (na jugu Srbije) koje treba osloboditi. Vojvoda je predstavljen realistično, u izgledu lica sa brkovima i u narodnoj odeći. Na glavi je kapa sa amblemom četničkog pokreta, a odeždu četničkog vojvode, vodje narodne vojske, čine delovi narodne nošnje i ogrtač, dok mu je oko pasa privezan pojas od ukrštenih kostiju tela i lobanje, zapravo obeležja četničkog pokreta. Vojvoda stoji na trijumfalnom lovorovom vencu, ovenčan besmrtnom slavom, ali sa istaknutim simbolom pripadnosti narodnoj dobrovoljačkoj vojsci. Stil izrade reljefa na postamentu odražava umetničke koncepte izmedju dva svetska rata, moderniji je i stilizovaniji u duhu skulpture ar dekoa, dok je sama skulptura, ranije nastala, obradjena bez modernizacije u izrazu, ali sa izraženim pokretom.

Spomenik vojvodi Vuku Popoviću u Beogradu utvrdjen je za spomenik kulture 2014. godine.