Skip to Content

Monthly Archives: October 2022

Насеље Церак Виногради (Церак 1 и Церак 2) у Београду

Насеље Церак – Виногради (Церак 1 и Церак 2) у Београду изграђено је у периоду од 1978. до 1985. године на простору без наслеђених урбанистичких слојева.

Српска школа у Батајници

Српску школу у Батајници је подигао кнез Никола Вулко у периоду од 1875-1880. године. Садржи подрум са сводовима, две учионице и учитељске станове у приземљу, као и три учионице на спрату.

Наставља се продаја заводских публикација по сајамским ценама до краја новембра

Завод за заштиту споменика културе града Београда је због великог нтересовања посетиоца на Међународном сајму књига у Београду решио да обрадује наше суграђане.

Промоција издања Завода за заштиту споменика културе града Београда на Сајму књига у уторак 25. октобра 2022.

Завод за заштиту споменика културе града Београда је и ове године имао задовољство да посетиоцима Међународног сајма књига у Београду представи своју богату издавачку делатност. У уторак 25. октобра 2022. године са почетком у 14 часова у сали Васко Попа Београдског сајма, одржана је промоција најновијих монографских издања Завода.

Зграда ауто сервиса „ФИАТ“ у Београду

Зграда ауто сервиса „ФИАТ“ у Београду грађена je у периоду 1939-42. године, према пројекту архитекте Милана Злоковића, једног од оснивача „Групе архитеката модерног правца“ и најистакнутијих београдских архитеката модерниста у периоду између два светска рата.

Ташмајдан са Универзитетским центром у Београду

Ташмајдан са Универзитетским центром у Београду представља материјално сведочанство почетка савременог европског развоја и ширења вароши ван шанца.

Светосавски плато у Београду

Светосавски плато у Београду са својим симболичким, меморијалним, културно-историјским, архитектонско-урбанистичким и уметничким вредностима представља место меморије два преломна догађаја у српској историји: спаљивања моштију Светог Саве и Првог српског устанка.

Споменик Карађорђу у Београду

Скулптура за Споменик Карађорђу је израђена 1954. године према моделу истакнутог вајара Сретена Стојановића, а споменик је постављен 1979. године поводом обележавања стоседамдесетпете годишњице Првог српског устанка.

Смиљанићева улица у Београду

Смиљанићева улица у Београду представља градски простор који је формиран крајем 19. и почетком  20. века.

Кућа породице Петронијевић у Београду

Кућа породице Петронијевић у Београду пројектована је 1922. године као вишеспратна стамбено-пословна зграда др Милоша Петронијевића.