Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i ove godine učestvuje na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Društva arhitekata Beograda.

U nedelju 5. juna 2022. je istoričarka umetnosti Zavoda Bojana Ibrajter Gazibara, viši konzervator, zajedno sa istoričarkom umetnosti dr Vladanom Putnik Pricom, naučnom saradnicom na Filozofskom fakultetu i koordinatorkom Docomomo i arhitektom dr Draganom Mecanov, istraživačicom Docomomo, vodila šetnju kroz istoriju i arhitekturu, odnosno Urbane memorije Donjeg Dorćola.

Šetnja je pokušala da odgovori na to da li uopšte postoji odrednica Donji Dorćol i šta je zapravo Dorćol, kako se formirao i razvijao i kako se razvija. Bilo je priče o sportskom kompleksu „25. maj“ arhitekte Ivana Antića, spomeniku „Menora u plamenu“, naselju na Dunavskom keju, budućem Linijskom parku, Termoelektrani „Snaga i svetlost“, jevrejskoj četvrti, najstarijoj kući u Beogradu u Cara Dušana 10, Zgradi Društva Sveti Sava, Domu Društva Sveti Sava, nerealizovanoj katedrali na mestu današnje škole „Braća Baruh“, soliteru Predraga Ristića, Dorćolskoj osnovnoj školi, Parnom kupatilu braće Krsmanović. Prvoj beogradskoj gimnaziji, Crkvi Aleksandar Nevski i Radničkim stanovima Jelisavete Načić.

Na sajtu BINA https://bina011.rs/setnje/ otvorene su prijave i za ostale šetnje naših stručnih saradnika.

Foto: Aleksandar Gazibara