Skip to Content

Monthly Archives: October 2021

Научни часопис Завода за заштиту споменика културе града Београда „Наслеђе“

Услед отказивања овогодишњег Београдског сајма књига Завод за заштиту споменика културе града Београда ће уместо на Београдском сајму понудити своја издања у Свечаној сали Завода. У току целе недеље од 25-29.10.2021. организована је продаја публикација Завода са уобичајеним сајамским попустом од 50%.

„Сајам књига“ у Заводу

Услед отказивања овогодишњег Београдског сајма књига Завод за заштиту споменика културе града Београда ће уместо на Београдском сајму понудити своја издања у Свечаној сали Завода. У току следеће недеље од 25-29.10.2021. биће организована продаја публикација Завода са уобичајеним сајамским попустом од 50%.

Симпозијум етнолoга конзерватора

Етнолози Завода за заштиту споменика културе града Београда Ана Сибиновић и Анђелија Милашиновић су учествовале на IX Симпозијуму етнолoга конзерватора Словеније, Хрватске, Републике Северне Македоније, Србије и Босне и Херцеговине, који је oджан у Кладову, Република Србија од 06 – 08.10.2021. године.

Завршени радови на реконструкцији, адаптацији и санацији Земунске гимназије

Поводом дана школе доносимо вам причу о обнови Земунске гимназије и свим ученицима који данас се враћају у школске клупе желимо успешан рад овом обновљеном, важном, споменику културе

Шетња прилагођена слепима и слабовидима кроз храм Светог Саве

Завод за заштиту споменика културе града Београда је у оквиру манифестације Дани европске баштине 01. октобра организовао посебну шетњу прилагођену слабовидим и слепим посетиоцима кроз храм Светог Саве на Светосавском платоу који је утврђен за културно добро.

XI научностручнa конференцијa Завода

Завод за заштиту споменика културе града Београда је у сарадњи са Институтом за архитектуру и урбанизам Србије, 8. октобра 2021. године, одржао XI научностручну конференцију са међународним учешћем, у Дому омладине у Београду. Тема овогодишње конференције је „Градитељско наслеђе и урбанизам“ који прати Зборник од 50 радова и седамдесет аутора и коаутора из различитих академских и радних окружења са циљем да као и до сада окупи стручњаке и сараднике из области архитектуре, урбанизма, историје уметности, историје и области заштите чија најновија истраживања и пракса значајно доприносе ширем сагледавању улоге градитељског наслеђа у данашењем друштву.

Обнова обелиска Несврстаних земаља

Београд је ове године 11. и 12 октобра домаћин Скупа поводом обележавамо 60 година од одржавања прве конференције Несврстаних земаља у Београду, али и подизања споменика посвећеног овој конференцији који је Завод за заштиту споменика културе града Београда, поводом ове годишњице, обновио.

Наслеђе за децу

У Заводу је 2014. године осмишљен едукативни пројекат „Наслеђе за децу“, намењен млађим основцима, али и њиховим учитељима и педагозима. Аутори пројекта су Ана Сибиновић, дипл. етнолог и документариста Слађана Милојевић. Пројекат је постао део редовних активности Завода почев од 2015. до данас, одобрен од стране Секретаријата за културу.

Научностручна конференција „Градитељско наслеђе и урбанизам“

У петак 08.09.2021. године Завод за заштиту споменика културе града Београда организује, у сарадњи са Институтом за архитектуру и урбанизам Србије, XI научностручну конференцију са међународним учешћем под називом „Градитељско наслеђе и урбанизам“.

БеоКул градска тура – популаризација наслеђа међу младима

Свеке прве недеље у октобру обележава се Дечја недеља. Тим поводом представићемо пројекте Завода за заштиту споменика културе града Београда који су посвећени деци. Данас вас упознајемо са пројектом Београдска Култура-БеоКул ГрадскаТура.