Tokom trajanja Dečje nedelje predstavljamo vam drugi program Zavoda namenjen deci, ovaj put učenicima mladjih razreda osnovnih škola.

U Zavodu je 2014. godine osmišljen edukativni projekat „Nasledje za decu“, namenjen mladjim osnovcima, ali i njihovim učiteljima i pedagozima. Autori projekta su Ana Sibinović, dipl. etnolog i dokumentarista Sladjana Milojević. Projekat je postao deo redovnih aktivnosti Zavoda počev od 2015. do danas, odobren od strane Sekretarijata za kulturu.

Ideja da se predstavljanjem projekta „Nasledje za decu“ u beogradskim osnovnim školama približi nepokretno nasledje Beograda rodila se iz dugogodišnjeg iskustva rada na terenu i činilo se da je dobar način da se od najmladjeg uzrasta započne sa stvaranjem generacija koje će razumeti i biti aktivni učesnici u očuvanju baštine.

U projektu su do sad učestvovale sledeće škole: OŠ „Kneginja Milica“, „OŠ Karadjordje“, OŠ „Kralj Petar Prvi“, OŠ „Duško Radović“, OŠ „Branko Radičević“, OŠ „Drinka Pavlović“, OŠ „Isidora Sekulić“, OŠ „Laza Kostić“, OŠ „Jovan Dučić“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „20. oktobar”, OŠ „Ivo Andrić“, OŠ „Djuro Strugar“, OŠ „Mika Alas“…

Podudarnost delatnosti Zavoda i programa koji sprovodi Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Stari grad u vidu obilaska Beograda bila je prilika da se korisnicima Boravka ukaže na raznovrstan spomenički fond na teritoriji našeg grada.

Projekat je koncipiran u vidu interaktivne prezentacije. Prilikom predstavljanja skrećemo pažnju na profesije kojima se bavimo tako da se učenici susretnu sa opisom posla etnologa i dokumentariste u službi zaštite kao i delatnosti Zavoda i broju kulturnih dobara na sedamnaest beogradskih opština. Pominjemo sve zaposlene stručnjake Zavoda: arhitekte, istoričare umetnosti, arheologe koji sprovode stalna istraživanja gradskih zgrada, crkava, objekata narodnog graditeljstva, javnih spomenika i prostornih celina i izradjuju projekte. Na slajdovima prikazujemo zgradu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, gde učenici obično prepoznaju park Kalemegdan, prostor Beogradske tvrdjave i spomenik „Pobedniku“. To je odličan uvod o spomenicima kulture, njihovim kategorijama i ukazivanje na razliku izmedju javnih spomenika na koje se isključivo pomisli kada se pomenu spomenici kulture. Takodje, prikazujemo tipove kuća narodnog graditeljstva. Svako predavanje prilagodjeno je okruženju najmladjih osnovaca, a kroz interaktivan rad deca iskazuju svoja zapažanja i interesovanja i postavljaju pitanja.

Drugi segment projekta je Radionica u okviru koje se učenicima podele flajeri na kojima su pitanja koja se odnose na održano predavanje. U interaktivnom razgovoru deca rešavaju postavljene zadatke, ali i povezuju već stečena znanja o kulturnoj baštini. Treći segment se sastoji iz crtanja spomenika kulture. Paralelno sa prezentacijom, deci su prikazivani panoi na kojima su spomenici kulture, koje kasnije dobijaju kako bi po njima mogli da naprave crteže.

Iz projekta 2015. godine nastala je izložba dečjih radova koja je održana u „Spomenici kulture vidjeni očima dece“, a projekat je učestvovao i na manifestacijama „Dani Beograda“, „Dani evropske baštine“, kao i na školskom sajmu „Tržnica ideja“.

Kao proizvod višegodišnjeg razvijanja edukativnog projekta „Nasledje za decu“, 2019. godine je nastala ideja da se kreira android aplikacija kviza znanja „Beograd znam da čuvam“, koja je iste godine i realizovana. Android aplikacija je omogućila da se deci na jedan lako dostupan način, na jeziku koji najlakše i najbrže razumeju učine dostupnim osnovni pojmovi, informacije i fotografije nepokretnih kulturnih dobara. Uspeli smo da kod mladje populacije na jedan nov i zabavan način, kroz takmičenja u znanju i uz korišćenje digitalnih alata pomognemo u razvijanju i podizanju svesti o kulturnoj baštini grada Beograda.

Link ka Playstore-u je: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.coprix.spomenik

IOS verzija aplikacije na AppStore-u je https://apps.apple.com/…/beograd-znam-da…/id1532303523).

WEB verzija aplikacije „Beograd znam da čuvam“ je objavljena na zvaničnom sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (link https://beogradskonasledje.rs/kviz/)