Etnolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ana Sibinović i Andjelija Milašinović su učestvovale na IX Simpozijumu etnologa konzervatora Slovenije, Hrvatske, Republike Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je odžan u Kladovu, Republika Srbija od 06 – 08.10.2021. godine.

Naziv Simpozijuma bio je Konzervacija, restauracija i rekonstrukcija objekata tradicionalnog graditeljstva sa osvrtom na tradicionalne graditeljske tehnologije i zanate u obnovi kulturnog nasledja.

Simpozijum je otvorila Ana Mlinar, etnolog konzervator sa kratkim istorijatom SEK-a, pozdravni govor je imala prof. dr Dubravka Djukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, zatim Olivera Marković, viši savetnik u Ministrastvu kulture i informisanja Republike Srbije, Mladen Kuhar, predstavnik Ministrastva kulture i medija Republike Hrvatske, predstavnik javnog zavoda Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine. Viktorija Momeva Altiparmakovska je predstavila novi Zbornik SEK 8.

Na IX SEK- u postavljeno je niz pitanja vezanih za stručni rad i iskustva konzervatora, kako u pogledu teorije i zakonodavstva tako i rezultata konzervatorskih radova. Predstavljanjem konkretnih primera obnove stavljen je akcenat na izvodjenje konzervatorskih radova. Usko povezano sa tim je i pitanje tradicionalnih zanata, koliko su očuvani i koliko imamo majstora ove vrste u regionu. Implementacija tradicionalnih graditeljskih tehnologija i materijala osnovni je zahtev za autentičnu obnovu kulturnog nasledja u savremenom konzervatorskom radu.   

Simpozijum je imao tri tematska sklopa. U okviru teme Problemi očuvanja autentičnosti prilikom obnove kulturne baštine su Andjelija Milašinović i Ana Sibinović etnolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda predstavile Rančićevu kuću u Grockoj kao primer dobre prakse u konzervaciji i restauraciji spomenika narodnog graditeljstva.