I ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je jedan od nosilaca programa manifestacije Dani evropske baštine, pa će tako izložba Zavoda „Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša“ zvanično otvoriti celu manifestaciju u sredu 15.09.2021. godine u 14 časova. Na 15 panoa velikog formata predstavljen je istorijski razvoj jednog od najlepših beogradskih bulevara i istaknute su kulturne, istorijske, arhitektonske, urbanističke, estetske, memorijalne i druge vrednosti 12 proglašenih spomenika kulture koji se ovde nalaze. Prema hronološkom principu, od Amama iz vremena kneza Miloša Obrenovića, kao jedinog preostalog segmenta njegovog nekadašnjeg dvora, do tzv. Dobrovićevog Generalštaba teško stradalog u bombardovanju 1999. godine, predstavljen je razvoj ne samo ulice, već čitavog modernog Beograda. Autorka izložbe je Ksenija Ćirić, istoričarka umetnosti. Zainteresovani će imati priliku da izložbu pogledaju svakog radnog dana u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 08-16 časova, do kraja ove godine.

Zavod organizuje i šetnju Ulicom kneza Miloša sa stručnim saradnicima Zavoda Bojanom Ibrajter Gazibarom i Ksenijom Ćirić, 17.09.2021. u 17 časova. Šetnja prati temu izložbe, uz mogućnost neposrednog sagledavanja ukupnog graditeljskog fonda ovog prestižnog beogradskog bulevara, a pre svega 12 proglašenih spomenika kulture, publika će čuti istorijat razvoja ulice, analizu njenih kulturnih, arhitektonskih, urbanističkih, memorijalnih i drugih vrednosti. Sećanja na različite periode i političke prilike i sa njima u vezi primenjene arhitektonske postulate i stilove, obezbediće razumevanje konteksta iz kojih su iznikla ova kulturna dobra.

Mesto okupljanja: kod „Osmatračnice sa Kajmakčalana“ u Pionirskom parku preko puta Narodne Skupštine. Prijave na e-mail: ksenija.ciric@beogradskonasledje.rs

Kako je ovogodišnja tema „Kulturno nasledje za sve“ Zavod će se posebnim programom – radionicom za decu „Upoznaj Ulicu kneza Miloša“ obratiti najmladjoj publici. Ukazivanjem na to da su upravo deca nastavljači očuvanja naše prestonice približićemo spomeničko nasledje kroz predavanje i radionicu u okviru dugogodišnjeg projekta Zavoda “Nasledje za decu”. Mesto održavanja: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u četvrtak 16. i petak 17. septembar 2021. u 11.00 časova.

Prijave na imejl: ana.sibinovic@beogradskonasledje.rs

Ovom prilikom ponovićemo i jedan popularan program Zavoda u saradnji sa sveštenstvom hrama – javno vodjenje kroz prostor Svetosavskog platoa koji je utvrdjen za kulturno dobro i u okviru njega obilazak hrama Svetog Save, koji je po dimenzijama najveći pravoslavni hram na Balkanu, a najveća srpska pravoslavna crkva i jedan od pet najmonumentalnijih pravoslavnih crkava u svetu. Mesto okupljanja: ispred spomenika Svetog Save (izmedju male crkve i Hrama Svetog Save) Vreme održavanja: petak 24. septembar 2021. u 17 časova i 1. oktobar 2021. u 17.00 časova Za slepe i slabovide: utorak 1.oktobar 2021. u 14.00 časova

Prijave na imejl: teodora.merdanovic@beogradskonasledje.rs