U sredu 15. septembra 2021. godine u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvorena je izložba „Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša“ posvećena istorijskom razvoju jednog od najlepših beogradskih bulevara. Ovom izložbom započela je i ovogodišnja manifestacija Dani evropske baštine, koja već tradicionalno u Beogradu, ali i širom Srbije i Evrope posvećuje septembar i deo oktobra programima promocije nasledja.

fotografija Predrag Mitić

Direktorka Zavoda Olivera Vučković je obraćajući se publici navela da je Ulica kneza Miloša sa svojim spomenicima kulture pravi kulturni kapital našeg grada. Brojna arhitektonska ostvarenja danas su materijalna svedočanstva o razvoju ovog dela Beograda u poslednjih gotovo 200 godina. Ideja Zavoda je da ovom izložbom i svakim daljim radom na popularizaciji nasledja podigne svest naših gradjana o potrebi za očuvanjem  graditeljskog fonda. Što bolje poznajemo svoj grad to ga više volimo, a što ga više volimo bolje ćemo ga čuvati.

Autorka izložbe Ksenija Ćirić istakla da je bilo veoma izazovno predstaviti ovu temu – spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša, kroz izložbu kao medij i da je zaključeno da je najbolji način da se predstavi istorijat razvoja ulice i značaj njenog ukupnog graditeljskog fonda, kroz prikaze 12 objekata koji su utvrdjeni za spomenike kulture. Izdvojeni su oni motivi koji govore o kulturnim, istorijskim, arhitektonskim, urbanističkim, estetskim, memorijalnim, ambijentalnim i drugim vrednostima pojedinačnih objekata i prostora. U hronološkom redosledu prikazan je čitav spektar različitih stilova i funkcija od amama kao najstarijeg sačuvanog objekta iz Miloševog vremena na ovom prostoru, preko Vaznesenjske crkve, do stambenih prizemnica, ali i višespratnica različitih namena – muzičko obrazovne, privredne, strukovne, sve do raskošnih objekata ministarstava i generalštaba.

fotografija Predrag Mitić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je zvanično otvorio izložbu. Podsetio je da je povod za izložbu utvrdjivanje celine „Područje uz Ulicu kneza Miloša“ za prostorno kulturno-istorijsku celinu, kao i da je od 2017. do danas proglašeno devet celina, koliko utvrdjeno od 1960. do 1990. Naglasnio je da ne postoji ulica u Srbiji koja bolje oslikava napredak Srbije od vremena prvog i drugog Hatišerifa, kada je počeo da se menja i modernizuje naš grad. Najavio je ozbiljnu rekonstrukcija ove ulice, kada će fasade i zgrade doći će do izražaja jer će ovo biti prostor i za šetnju, sa duplim drvoredima i biciklističkom stazom.

Nada Zec, iz Sekretarijata za privredu grada Beograda, koordinator manifestacije Dani evropske baštine, uručila je zahvalnice Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Zavodu za zaštitu spomenika kulture za dugogodišnju saradnju u realizaciji manifestacije.

Izložba je otvorena za posetioce svakog radnog dana do kraja godine od 08 do 16 časova.